DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Bodrum’da sık sık patlayan su isale hattı kadınlarıda isyan ettirdi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde DSİ tarafından yapılan ve bugüne kadar yaklaşık 1800 kez patlayarak kenti susuz bırakan isale hattı için Bodrum Kent Konseyi Kadın Meclisi bugün basın açıklaması yaparak, çözümsüzlüğe tepki gösterdi.

Bodrum’da sık sık patlayan su isale hattı kadınlarıda isyan ettirdi
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaklaşık 6 yıl önce DSİ tarafından yapılan ancak bu güne kadar yaklaşık 1800 kez patlayarak büyük maddi zararlara ve kentin önemli bölümünün sık sık susuz kalmasına neden olan içme suyu isale hattında yaşanan çözümsüzlüğe Bodrumlu kadınlar isyan etti.

KENT KONSEYİ ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Bodrum Kent Konseyi binası önünde açıklama yapan Kadın Meclisi kentin günlerce susuz kalmasına depki gösterdi. Kent konseyi Kadın Meclisi adına basın açıklamasını Evrim İnan okudu.

İnan açıklamasında  ilçede su isale hattının en son 15 Ağustos Cumartesi günü başlayan, tüm Bodrum’da 36 saat süren ve bazı mahalle ve sokaklarda 4 güne kadar uzayan su kesintisi ile karşı karşıya kaldığını  belirterek “Bu kesintinin nedeni, ilgililer tarafından Bodrum Torba’da ana depo çıkışında Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait Ana İsale hattında meydana gelen arıza olarak açıklanmıştır. Devlet Su İşleri tarafından yapılan fakat binlerce kez patlayan su hatları nedeni ile yaklaşık 4.5 Milyon metreküp suyun boşa aktığı ve bununla beraber sözde onarımı için yaklaşık maliyetin 29 milyon TL aştığı ifade edilmektedir. DSİ’nin milyonlarca liralık bütçeyi yılda 1780 kez patlayan su borularına altyapıya yatırdığı için kusurlu bir hizmet üretmiş olduğu bu rakamlardan anlaşılmaktadır” diye konuştu.

KADINLAR PANDEMİ DÖNEMİNDE SUSUZLUKLA BAŞBAŞA BIRAKILDI

İnan açıklamasında, Bodrum’un, 15 Ağustos’ta yaşadığı bu su kesintisinin ne ilk ne de son olacağını belirterek  “Bugüne kadar Bodrum Yarımadası’nda 1530 saat su kesintisi yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Kışın yaşayan nüfusun 250.000’den az olmadığı, yaz aylarında ise milyonları bulan bir nüfusun yaşadığı Bodrum’un yetkililer tarafından ne kadar önemsendiğini bilmek hakkımızdır.

Pandeminin yoğun olarak yaşandığı bu süreçte, hijyen koşullarının oluşturulması için özellikle çaba gösterilmesi gerekirken, en temel ihtiyaç olan su olmadan elbette bu koşulların karşılanması mümkün değildir. Pratik yaşamda, kadınları sadece ev içi işlerde gören zihniyet, bütün bu su kesintisinin yükünü aslında kadınlara ödetiyor. Kadınların bakım yükümlülüğünü karşıladıkları ev ortamında temel hak ve ihtiyaç olan su bulunmadığı taktirde hijyen koşulları hiçbir şekilde sağlanamamaktadır.

Pandemi sürecinde de artan şiddete ve hak ihlallerinin yanı sıra, kadın ve çocukların, dört gün ve sürekli tekrar eden su kesintilerin yaşandığı bir evde temel sağlıklarını korumalarının beklenmesi, bu sefer de İdarenin yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle, kadına uyguladığı dolaylı bir şiddettir.

Bodrum’un su sorununu on yıllardır çözmeyen, çözmediği yetmiyormuş gibi, çeşitli gerekçeler ile sorunun üstesinden gelemeyen aynı idare ve yerel yönetimdir.  Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin, kadınları bu çözümsüzlüğe maruz bırakarak, kadına ve pek tabi ki Bodrum halkına görev ve yetki alanında yükümlülüklerini yerine getirmemekte ve dolayısıyla görevini ihmal etmektedir. Muğla Büyükşehir Belediyesi, yapılmaya çalışılan onarımın teknik olarak uygun olmadığını tespit ettiği gerekçesiyle, bu hattın kabulünü yapamadığını, konunun doğrudan muhatabı olmadığını da iddia ederek, DSİ’nin kötü malzeme ve kötü işçilik ile projeyi tamamlamaya çalıştığını ileri sürerek kamuoyunu bilgilendirmektedir” ifadelerini kullandı.

Bodrum’da sık sık patlayan su isale hattı kadınlarıda isyan ettirdi

BUGÜNE KADAR ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ İÇİN BİR ADIM DAHİ ATILMAMIŞTIR

Kadın Meclisi sözcüsü Evrim İnan açıklamasının sonunda ise “Oysa üç dönemdir yönetim görevine talip olan aynı Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün aynı istikrarla su hakkımıza ilişkin asli görevini ve çözümü yerine getirmemesi, göreve gelmek için sarf ettiği istikrarının karşılığını vermemektedir, verememektedir. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras gerek Büyükşehir ile gerekse DSİ ile ortak çalışarak bu sorunu çözmeye talip olduğunu çok kez ifade etmişken, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bu yönde çözüm oluşturmaması teknik gerekçelere dayandırılarak açıklanamaz. Hantallaşmış ve ezber yönetim şekilleri ile Bodrum’da yaşayan insanların en temel haklarının sağlanmaması, bu gerekçeler ile geçiştirilemez. Hantallaşmış ve ezber yönetim şekilleri ile Bodrum’da yaşayan insanların en temel haklarının sağlanmaması, bu gerekçeler ile geçiştirilemez. DSİ tarafından da kökleşmiş bu sorunla ilgili hiçbir açıklama yapılmamıştır, çözüm üretilmesi yönünde bir adım da atılmamıştır.  Bodrum Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak, Muğla ili ve Bodrum’un dünyaca ünlü bir turizm kenti olduğu ile övünen tüm yetkililere sesleniyoruz:  Bodrum yalnızca bir turizm kenti değildir. Bodrum içinde her gelir ve kesimden yüzbinlerce kişinin yaşadığı büyük bir kenttir.Bodrum’un susuzluk sorunu yalnızca turizmcileri ve işletme sahiplerini etkilememektedir. Bu sorundan ilk önce ve en çok etkilenenler kadınlar ve çocuklardır.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, DSİ Genel ve Bölge Müdürlüğü, Bodrum Belediyesi’nin de çözüm odaklı yaklaşımı ile birlikte bu sorunu temelli çözmek için, talip oldukları görev ve yükümlülüklerini ve yasal zorunluluklarını yerine getirmelidir. Göreve talip olmak, görevin yükümlülüklerini ve sorumluluklarını üstlenmektir, çözüm üretmektir. Yaşanan su kesintilerinin çözüm merci yalnızca DSİ, yalnızca Büyükşehir Belediyesi veya yalnızca Bodrum Belediyesi değildir. Hizmet vermek için oylarımıza talip olan tüm yetkililer ve kamu yetkisini elinde bulunduran tüm idari kurumlar, insan haklarına aykırı bu su sorununu derhal çözmelidirler.  Pandeminin gerek ekonomik gerek psikolojik tüm sorunlarını yaşayan kadın ve çocukların sorunlarına bir de susuzluk ve hijyenden kaynaklı sorunlar eklenmesi, var olan eşitsizliği katlayarak artırmaktadır. Tüm yetkililere, yasal olarak işler ve çalışır vaziyette yapmakla yükümlü oldukları alt yapı ve su hattı projesini bir an önce tamamlamaları için çağrıda bulunuyoruz. Halk sağlığını hiçe sayan her bir idari birimle mücadele edeceğimizi kamuoyunu bilgisine sunarız” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak : https://anterhaber.com/bodrum-da-sik-sik-patlayan-su-isale-hatti-kadinlarida-isyan-ettirdi/8759/

Aktur tatil sitesi