DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
25°C
Muğla
25°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

Cari açıkta “turizm” etkisi

Cari açıkta “turizm” etkisi
polat-galle

Cari açıkta “turizm” etkisi: Cari işlemler dengesi, 1.6 milyar dolar beklentisine karşın Ekim’de 359 milyon dolar geldi. 12 aylık açık 43.5 milyar dolara ulaştı. Net turizm ve yolcu taşımacılık gelirlerinin 23 milyar dolar artması cari işlemler açığındaki genişlemeyi sınırladı.

Türkiye’de cari açık 2022 yılının Ekim ayında 359 milyon dolar ile 1.6 milyar dolar seviyesinde olan piyasa beklentisinin çok altında gerçekleşti.

Merkez Bankası’nın geçen ay turizm gelirlerinin hesaplamasında yaptığı revizyonun yanı sıra Rusya ve Ukrayna kaynaklı turizm, sezonun uzun sürmesini sağladı. Turizm gelirleri, turist sayısı Eylül’e göre azalsa da arttı.          Cari açıkta “turizm” etkisi

Ekim’de taşımacılık gelirlerindeki yıllık artış yüzde 28.3, seyahat gelirlerinde geçen yıl Ekim ayına göre artış yüzde 33 olurken böylece Ekim 2021’de 4.9 milyar dolar olan hizmet dengesindeki fazla 2022 Ekim’de 6.7 milyar dolara yükseldi.

Eylül’de 39 milyar dolar olan 12 aylık cari açık ise genişlemeye devam ederken Ekim’de 43.5 milyar dolara yükseldi ve son 4 yılın zirvesine çıktı.

Merkez Bankası verilerine göre altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise Ekim ayında 8 milyar 643 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 6 milyar 463 milyon dolar olarak gerçekleşirken hizmetler dengesi kaynaklı girişler 6 milyar 702 milyon dolar oldu. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5 milyar 184 milyon dolara yükselerek ağustos ayının ardından yılın en yüksek seyahat gelirine ulaşıldı.

12 AYLIK AÇIKTA BOZULMA DEVAM EDİYOR

Hesaplamalara göre 12 aylık değişimlere göre, enerji ve altın hariç ithalatın 30 milyar dolar, net enerji ithalatının 44 milyar dolar artması, cari işlemler açığını genişletici etki yaptı.

Net altın ithalatının 12 aylık cari açığı genişletici etkisi ise 7 milyar dolara yükseldi.

Öte yandan enerji ve altın hariç ihracatın 32 milyar dolar, net turizm ve yolcu taşımacılık gelirlerinin 23 milyar dolar artması cari işlemler açığındaki genişlemeyi sınırladı.

Enerji ve altın hariç dış ticaret dengesi ve turizm cari işlemler açığını daraltırken, enerji& altın ithalatı etkileriyle cari denge olumsuz etkilendi.

Analistler dış ticaret açığının Kasım ayında yıllık yüzde 62 ile hızlı artsa da artış oranının, son 11 ayın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini ihracatın hız kaybetmeye devam etmesi ve ithalatın güçlü seyretmesi nedenleriyle 12 aylık cari işlemler açığındaki artışın devam ettiğini hesaplıyor. Ekonomistlerin yıl sonu cari açık beklentisi ise 50 milyar dolar seviyesinde.

Kaynak: ekonomim.com

polat-galle