DOLAR
32,8547
EURO
35,1210
ALTIN
2.427,81
BIST
10.486,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
36°C
Muğla
36°C
Açık
Perşembe Az Bulutlu
34°C
Cuma Hafif Yağmurlu
34°C
Cumartesi Açık
34°C
Pazar Açık
35°C

CHP “Beşli Çete” Söylemini Terk Etti: Başarır’dan Çarpıcı Açıklamalar

CHP “Beşli Çete” söylemini terk etti, nedeni “Beşli Çete” kitabını yazan Ali Mahir Başarır’a soruldu. “Mücadele de ederiz müzakere de” diyen Başarır’ın sözleri İZBB’nin Cengiz’e kıyağını anımsattı.

CHP “Beşli Çete” Söylemini Terk Etti: Başarır’dan Çarpıcı Açıklamalar
A+
A-
Aktur tatil sitesi

CHP “Beşli Çete” Söylemini Terk Etti: Başarır’dan Çarpıcı Açıklamalar

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), “Beşli Çete” söylemini terk etti. Bu değişikliğin nedenleri hakkında bilgi almak için “Beşli Çete” kitabının yazarı Ali Mahir Başarır’a sorular yöneltildi. Başarır, “Mücadele de ederiz müzakere de” ifadelerini kullanarak dikkatleri İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Cengiz Holding’e yönelik bazı adımlarına çekti.

Öte yandan, CHP’nin AKP ile “normalleşme” sürecine girmesi çerçevesinde ekonomi kurmaylarını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya getirmesi bekleniyor. Bu toplantıya katılacak olan üç ekonomi kurmayından biri de Selin Sayek Böke.

CHP ve “Beşli Çete”nin Tarihçesi

AKP iktidarı döneminde kamu kaynaklarından büyük ihaleler alan Cengiz, Limak, Kolin, Kalyon ve Makyol şirketleri, CHP tarafından “Beşli Çete” olarak adlandırılıyordu. CHP, bu şirketlere verilen hazine garantilerine itiraz etmiş ve Böke, 2020 yılında bu şirketlerin kamulaştırılacağını söyleyerek büyük tartışmalar yaratmıştı.

CHP’nin “Beşli Çete” ile mücadele söylemi, Koç ve Sabancı gibi şirketlerin AKP öncesi dönemde kamu kaynaklarını yağmaladığı iddialarına karşı bir duruş sergilemişti. Ancak bu tartışmalar, sermaye çevrelerinde genel bir tedirginliğe yol açmıştı.

Siyasi Gelişmeler ve Değişen Öncelikler

Geçen süre zarfında, Türkiye’de seçimler yapıldı, Altılı Masa kuruldu ve dağıldı, CHP yönetiminde değişiklikler yaşandı ve son yerel seçimlerde CHP birinci parti olarak çıktı. Bu süreçlerin ardından, CHP ve AKP arasında “yumuşama/normalleşme” dönemi başladı.

Geçtiğimiz ayın sonunda, CHP’nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KRT’de katıldığı bir programda, partinin artık “Beşli Çete”yi eskisi kadar anmadığını belirtti.

“Beşli Çete” CHP’nin Gündeminden Çıktı mı?

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, bugünkü yazısında, medya taramaları, kürsü konuşmaları ve röportajlar ile politik öncelikler dikkate alındığında, “Beşli Çete”nin CHP’nin öncelikli gündemi olmaktan çıktığını yazdı. Bu durum, CHP’nin AKP ile olan ilişkilerindeki değişimin ve politik önceliklerin yeniden şekillendiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Başarır’ın açıklamaları ve Terkoğlu’nun yazısı, CHP’nin siyasi stratejisindeki değişimlerin ve yeni dönemdeki önceliklerinin altını çiziyor. CHP’nin bu yeni dönemde nasıl bir yol izleyeceği ise merakla bekleniyor.

velux