DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

CHP’li Girgin: “Esas olan asgari ücretin ortalama ücretlere nasıl yansıyacağıdır”

CHP’li Girgin: “Esas olan asgari ücretin ortalama ücretlere nasıl yansıyacağıdır”
30.11.2021
384
A+
A-

TBMM (AA) – CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, asgari ücret tartışmalarına ilişkin “Esas olan asgari ücretin ne kadar artacağı değil, ortalama ücretlere nasıl yansıyacağıdır.” dedi.

Girgin, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, asgari ücret yetersizliğinin, her gün artan pahalılık karşısında yoksulluğa neden olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de 7 milyon kişinin asgari ücretle çalıştığına dikkati çeken Girgin, “Bu asgari ücret pazarlık döneminde, asgari ücreti değil ortalama ücreti konuşuyor olduğumuzun farkına varmalıyız. Esas olan asgari ücretin ne kadar artacağı değil, ortalama ücretlere nasıl yansıyacağıdır.” diye konuştu.

Girgin, Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla düşük asgari ücrete sahip ve asgari ücretle çalışanların oranının yüksek bir ülke olduğunu söyledi.

Perakende fiyatlar kullanılarak hesaplanan net harcama tutarının, işçinin eline net geçecek biçimde düzenlenmesi ve asgari ücretin gelir vergisinden muaf tutulması gerektiğini ifade eden Girgin, “İşçinin satın alma gücünün ileriye dönük olarak korunabilmesi için gerekli bir iyileştirme ayrıca ilave edilmelidir. Asgari ücret belirlenirken, gelir dağılımında adaleti sağlamaya yönelik olarak ayrıca refahtan pay verilmelidir. Yıllarca çalışmış ve emekli olmuş insanların emekli aylıkları asgari ücretten az olmamak üzere hesaplanmalıdır.” dedi.