DOLAR
32,3592
EURO
34,9986
ALTIN
2.324,57
BIST
9.143,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Çocuklar tehlikede

Çocuklar tehlikede
A+
A-
polat-galle

BİRGÜN HABER MERKEZİ

Ülkede vaka sayısı 30 bine yaklaştı. Son 24 saatte 214 kişi yaşamını yitirirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün bir açıklama yayımlayarak vakaların yarısının 30 yaş altındaki yurttaşlar olduğunu kaydetti. Vakalar kontrol altına alınamazken uzmanlar özellikle çocukların risk altında olduğunu vurguladı.

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Birim Sorumlusu Prof. Dr. Esra Şevketoğlu ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyonları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, çocuklarda Covid-19’un ve aşılamanın seyrini anlattı.

“Covid-19, çocuk yoğun bakımlardaki ölümü iki katına çıkardı” diyen Prof. Dr. Şevketoğlu, aşılanmayla birlikte erişkinlerdeki hastalık görülme sıklığının azaldığını ancak çocuklarda artışa geçtiğini belirtti: “Çocuklar da Covid-19 olarak çocuk yoğun bakımlarda takip edildi. Çocukların kaybedildiği ve bu oranın hiç de az olmadığı gibi bir sonuca vardık. Mart 2020-Nisan 2021 arasındaki dönemi kapsayan sürede 44 çocuk yoğun bakım merkezinde Covid-19 tanısıyla yatan hasta çocuk sayısı 335’ti. Yoğun bakımlardaki ölüm oranına bakıldığında 44’ünü kaybettik bu dönede. Erişkinlerde aşılama iyi. Ama çocuklarda aşılama yapamıyoruz. Erişkinlerdeki hastalık görülme sıklığının azaldığını ama çocuk hastalarda sıklığının arttığını görüyoruz. Bunun sebebi olarak da erişkinlerin daha çok aşılanması çocukların da aşısız kalması sonucu olduğunu düşünüyoruz.”

AŞILAMA ARTMALI

Prof. Dr. Şevketoğlu, tedbirler açısından aşılamayla birlikte genel bir gevşeme olduğunu kaydederek, “Dolayısıyla aşısız grup çocuklar olduğu için, onlardaki hastalık sıklığının daha son dönemlerde daha yoğun olduğunu görüyoruz. Yoğun bakımlarımıza da çok sayıda çocuk hastayı yatırıyoruz. Ülkemizde aşılama 12 yaş ve üzerinde devam ediyor. Amerika ve birçok ülkede 5 yaş üzerinde aşılama başladı. Çocuklarda da aşılama yaşının düşmesiyle birlikte, aşılamada artarsa çocuk hastalık sıklığının azalacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

YÜZDE 40’I 25 YAŞ ALTI

Prof. Dr. Çokuğraş ise önemli bir kısmının Covid-19 hafif geçirse de bulaştırıcılık açısından bir risk oluşturan çocuklara aşının güvenle yaptırılabileceğini bildirdi. Çocuklarda Covid-19’un göreceli olarak daha hafif seyrettiğine işaret eden Çokuğraş, yeni vakaların yüzde 40’ının 25 yaşından küçük olduğunu dile getirdi. Çokuğraş, çocukların da tıpkı erişkinler gibi diyabet, kalp hastalığı, akciğer ya da obezite gibi birtakım ek hastalıkları nedeniyle daha riskli konuma geçebildiğini açıkladı: “Çocukların önemli bir kısmı Covid-19’u hafif geçirse de bulaştırıcılık açısından bir risk oluşturuyorlar. Çocuklarda da erişkinlerde olduğu gibi aşı güvenle yapılabilir. Yeni vakaların yüzde 40’ı 25 yaşından küçük. Bunların önemli bir kısmını çocuklar oluşturuyor. Çocukların bir kısmı yoğun bakıma yatacak kadar hasta oluyor. Özellikle büyük çocuklarda Multisistem Inflamatuar Sendromu (MIS-C) denilen Covid-19 ile oluşan bir tablo var. Bütün sistemleri, beyni, kalbi, bağırsakları, deriyi ve eklemleri tutuyor. Çok ağır bir tablo, bununla çok uğraşılıyor. Çocukların aşılanması son derece önemli.”

polat-galle