DOLAR
32,5470
EURO
34,7468
ALTIN
2.495,43
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
19°C
Muğla
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Danıştay, zeytinlik katliamına ‘dur’ dedi

Danıştay, zeytinlik katliamına ‘dur’ dedi
A+
A-
velux

Danıştay 8. Dairesi, zeytinlik alanlarda maden faaliyeti yürütülebilmesine olanak sağlayan Maden Yönetmeliği hükmünün yürütmesini Zeytincilik Kanunu olarak bilinen, 3573 sayılı kanuna aykırı hükümler içerdiği gerekçesiyle durdurdu.

Kaynak Anterhaber.com

Zeytinlik alanlarda maden faaliyeti yürütülebilmesine olanak sağlayan Maden Yönetmeliği hükmünün yürütmesi Danıştay 8. Dairesi tarafından durduruldu. Gerekçe olarak Zeytincilik Kanunu olarak bilinen, 3573 sayılı kanuna aykırı hükümler gösterildi. Danıştay kararı tüm çevreciler ve çevre gruplarınca mutlulukla karşılandı.

Resmi Gazete’de 1 Mart 2022’de yayımlanan düzenleme ile Maden Yönetmeliği’nde kritik bir değişiklik yapılarak madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda zeytin sahası üzerinde maden tesisi açılmasına olanak tanınmıştı.

Düzenlemenin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay’da çok sayıda dava açılmıştı.

Danıştay, zeytinlik katliamına ‘dur’ dedi

DÜZENLEMENİN YÜRÜTMESİ DURDURULDU

Danıştay 8. Dairesi, incelemesini tamamlayarak davayı esastan karara bağlayana kadar düzenlemenin 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu’na aykırı hükümler içerdiği ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Uygulamanın durdurulma haberini sosyal medya hesabından yayınlayan Greenpeace ekibi, “Bugün güzel bir haberimiz var: Danıştay, zeytinlikleri elektrik üretimi için gerekli madencilik faaliyetine açan yönetmelik değişikliğinin yürütmesini durdurdu! Yasaya aykırı yönetmeliğin durdurulması ile zeytinlikleri tahrip edecek faaliyetlerin önüne geçildi. Yerel hareketlerin, yaşam savunucularının, sivil toplumun ve hukukçuların bir arada yürüttüğü kararlı mücadele ile zeytinin yüzü gülerken, kömür yatırımcılarının yasa dışı hayalleri suya düştü. Bugün iklim için, çevre için güzel bir gün. Kömürden çıkış kararını kutlayacağımız daha güzel günler de gelmeli” ifadelerine yer verdi.

Aktur tatil sitesi