DOLAR
32,9295
EURO
35,4108
ALTIN
2.464,50
BIST
10.767,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
37°C
Muğla
37°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Açık
36°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
34°C
Cuma Hafif Yağmurlu
33°C
Cumartesi Açık
34°C

Dereköy Kavakderesi’ni kurtarma toplantısında bölgenin önemi anlatıldı

Bodrum’un serbest akan son deresi olan Kavakderesi’nin geleceğe taşınması için bir vizyon oluşturmak üzere ilgili kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum ve yurttaşların katılımı ile 10 Haziran 2024, Pazartesi günü saat 10.00’da Dereköy – Çetilik Köy Kahvaltısı ve Restoranda bir atölye ve forum düzenlendi.

Dereköy Kavakderesi’ni kurtarma toplantısında bölgenin önemi anlatıldı
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Tarım, hayvancılık,  küresel iklim krizi ve su yönetimi, kültürel varlıklar, biyolojik çeşitlilik, turizm, kent planlaması, hukuki durum ve mücadele gibi Kavakderesi Havzası’nı ve daha geniş bir anlamda tüm Bodrum’u ilgilendiren konular tartışıldı.

KAVAKDERESİ YARIMADANIN SON NEHİR SİSTEMİ

Kavakderesi’ nin yarımadanın son nehir sistemi olduğuna dikkat çeken Itri Levent Erkol vadinin cenazesini kaldırıp yasını tutmak ya da burada yaşamın ve üretimin sürmesine izin vermek konusunda kritik bir dönüm noktasında olunduğuna dikkat çekti.  Prof Dr Tayfun Özkaya ve Türkiye’de permakültürün öncülerinden Emet Değirmenci’nin de katıldığı toplantıda tarım, hayvancılık ve agroekoloji konuları irdelendi.

KÖY MERASI YOK OLACAK

Köy halkı, 1/1000 imar planı kapsamında dere yatağında, mutlak ve marjinal tarım arazilerin ortasında planlanan 12 metre enindeki yol projesinin çok büyük bir yanlış olduğunu ve kesinlikle rızalarının olmadığını dile getirdiler.  Ayrıca, vatandaşlar 230 dönümlük köy merasının 146 dönümünde Novus Grup Yatırım Enerji Üretim Aş tarafından planlanan 20.000 panellik  GES projesine karşı görüşlerini de ifade ettiler. Köy halkı sahip oldukları  bereketli toprağı, özgür dereyi, temiz havayı ve yaşam şekillerini kaybetmek istemediklerini; bunun için üretimin desteklenmesine ihtiyaç olduğunu ifade ettiler. Bodrum Belediyesi tarımsal işler müdürlüğünü temsilen toplantıya katılan Mehmet Ali Bahar, köyde yapılan nitelikli yerel üretim ile Bodrum turizmini ve gastronomisini buluşturmak için destek olmaya hazır olduklarını ifade etti.

BÖLGENİN ARKEOLOJİK ÖNEMİ ANLATILDI

Turkuaz Kıyı ve Çevre Fonu yöneticisi Dr. Ayşegül Çil söz alarak, bu konuda Ibiza adasında uygulanan örnek projelerden söz etti. Yerel üreticinin ve  sürdürülebilir gıda üretiminin desteklendiği bu projeler sayesinde turizmde sağlıklı ve doğal gıdaya yönelik talebi karşılamanın da önemine değinildi.  Vadideki arkeolojik sahalar konusunda bilgi veren Arkeolog Serap Topaloğlu bölgenin tarihsel geçmişinden ve Dedeler Mevki’nin hikayesinden söz etti.  MUÇEP eş sözcüsü ve kıdemli turist rehberi Nihat Gençosman doğa ve kültürel zenginliğin  yaşamsal ve ekolojik önemi dışında bu değerlerin turizm açısından önemine değindiği atölyeler ve forum sonrasında saha gezisi yapılarak vadinin geleceği ve zenginliğinin korunmasına yönelik kıymetli çıktılar sağlandı.

Kaynak: Kaynak: Anter Haber

Aktur tatil sitesi