DOLAR
32,5496
EURO
34,8923
ALTIN
2.431,36
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
25°C
Muğla
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Açık
23°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C

Diyetinizi daha sağlıklı hale getirmek için basit ipuçları ve püf noktaları

Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı el ele gider ve vücudunuza birçok sağlık yararı sağlar. Yeterli ve dengeli beslenme düzenli olarak takip …

Diyetinizi daha sağlıklı hale getirmek için basit ipuçları ve püf noktaları
15.11.2020
483
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı el ele gider ve vücudunuza birçok sağlık yararı sağlar. Yeterli ve dengeli beslenme düzenli olarak takip edilirse, kronik hastalık riskini azaltmaya da yardımcı olabilir. Bununla birlikte, diyetinizde büyük değişiklikler yapmak bazen oldukça zorlayıcı ve zor görünebilir. Başlangıçta büyük köklü değişiklikler yapmak yerine, uzun vadede sağlıklı beslenme hedeflerinize ulaşmak için her zaman birkaç küçük değişiklik yapmak daha iyi olabilir. Her zaman ulaşılabilir bir hedef tutmanız ve gerçekçi beklentilere sahip olmanız gerekir.

Bu yazıda, sağlık hedeflerinize ulaşmak için kolayca izleyebileceğiniz birkaç ipucu ve püf noktasını paylaşacağım…

Diyetinizi daha sağlıklı hale getirmek için basit ipuçları ve püf noktaları

Diyetinizi daha sağlıklı hale getirmek için 10 basit ipucu ve püf noktası

1) Vücudunuzu gözlemlemenize yardımcı olduğu için diyetiniz için farkındalık uygulanması önemlidir. Kilo verme yolculuğunda olmanız fark etmez, kural herkes için geçerlidir. Örneğin, yemek yerken vücut sizden durmanızı istediğinde, bu, aşırı yeme alışkanlıklarını ve duygusal tıkanmayı kontrol etmeye yardımcı olur. Fazla yemeyi ve kilo almayı önlemek için porsiyon boyutunuzu bilin.

2) Yemek yerken dikkatinizin dağılmasından kaçının. Televizyon izlemeyin, telefon veya dizüstü bilgisayarları kullanmayın ve zihninizin her seferinde yalnızca bir şeye ‘gerçekten’ odaklanabileceğini unutmayın. Yeme, koku alma ve tat alma tomurcuklarından gelen tüm duyularınızın harekete geçirildiği bir egzersizdir.

3) Porsiyon ölçünüzü bilin. Tabağınızı fazladan yiyecekle doldurmayın. Gerektiğinden daha fazla kalori tüketmenize neden olur. Yemeğinizi bitirmemeniz de yiyecek israfına katkıda bulunabilir. Tabağınızı tükettiğiniz kalori miktarına göre doldurun.

4) Hidrasyon, formda kalmak için altın kuraldır. Her zaman bir su şişesi taşıyın ve saat başı su içme alışkanlığı edinin. Bu, vücudun susuz kalmasını önler. Uygun hidrasyon, bazen direnmesi zorlaşan iştah isteklerinin bastırılmasında da yardımcı olur.

5) Stresi yenin. Stres hem zihni hem de bedeni bozabilir. Gün ne kadar hareketli olursa olsun, kendinize daima 30-45 dakika ayırın. Yüksek kortizol seviyenizi düşüren herhangi bir fiziksel aktivite ile kendinizi şımartın. Yüzmeye, uzun yürüyüşlere vb. gidebilirsiniz. Stresi önlemek için kafein tüketimini kısıtlayın. Hastalıkları önlemek için sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı ile stresi kontrol altına alın.

6) Denge, zindeliğin nihai anahtarıdır. Dengeleyin. Suçluluk duygusu yaşamadan düzenli atıştırmalıklar tüketin ve yediğiniz her şeyin tadını çıkarın.

7) Her zaman rafine karbonhidratlar yerine tam tahılları tercih edin. Yüksek lifli yiyecekler rafine yiyeceklere göre daha iyi tokluk sağlar. Düşük glisemik yükü olan yiyecekleri seçin

8) Ev yapımı yiyecekleri seçin. Kendinize biraz mola vermek ve atıştırmalıklarla kendinizi şımartmak isteseniz bile, ev yapımı olduğundan emin olun, böylece yine de sağlıklı beslenebilirsiniz. Ayrıca ilave koruyucular, boyalar ve diğer zararlı kimyasallardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

9) Protein, hiç ödün verilmemesi gereken önemli bir makro besindir. Günün ana öğünlerinden birinde en az bir protein kaynağı tükettiğinizden emin olun. Seçeneklerden bazıları mercimek, yumurta, tavuk, mantar veya soyadır.

10) Son olarak, probiyotikler ve prebiyotikler, bağırsaklarınızı sağlıklı tutan ve dolaylı olarak genel sağlığı iyileştiren iyi bağırsak florası popülasyonunu sürdürmek için diyette hayati bir rol oynar. Lahana turşusu, kombucha, yulaf, kefir ve lor gibi yiyecekler diyetinizin bir parçası olmalıdır.

Diyetinizi daha sağlıklı hale getirmek için basit ipuçları ve püf noktaları

Küçük değişikliklerle başlayın

Son olarak özetlemek gerekirse, diyetinizi tek seferde tamamen elden geçirmek bir felaket senaryosu olabilir. Bunun yerine, yukarıda belirtildiği gibi, diyetinizi daha sağlıklı hale getirmek için yavaş yavaş bazı küçük değişiklikleri hayatınıza dahil etmeye çalışın. Bu ipuçlarından bazıları, porsiyon boyutlarınızı makul tutmanıza yardımcı olurken, diğerleri besin eklemenize veya yeni bir şeye uyum sağlamanıza yardımcı olur. Birlikte, alışkanlıklarınızda büyük bir değişiklik olmadan, genel diyetinizi daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir hale getirmede büyük bir etkiye sahip olacaklar.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin