DOLAR
32,2000
EURO
35,0008
ALTIN
2.515,11
BIST
10.716,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
32°C
Muğla
32°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Açık
27°C
Perşembe Açık
26°C
Cuma Açık
27°C

Dolar ve Avro’nun yükselişinin otomobil fiyatlarına yansıması bekleniyor: Kur zamları yolda

Dövizdeki artış sonrası otomobil firmaları yüzde 10 civarında zam yapmaya hazırlanıyor.

Dolar ve Avro’nun yükselişinin otomobil fiyatlarına yansıması bekleniyor: Kur zamları yolda
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Son bir haftada ABD Doları ve Avro’da yaşanan yükseliş, ay başlarında zam yapan otomobil firmalarını martta ara zam yapmaya zorluyor. Enflasyonun altında kalan mevduat faizleri nedeniyle birikimlerini korumaya çalışan vatandaşlar güvenli liman ararken altın ve döviz fiyatları hızlı bir yükseliş sergiledi. Özellikle döviz fiyatlarında serbest piyasa ve banka fiyatlarında makasın büyümesi döviz bürolarının önünde kuyruklar oluşmasına sebep oldu.

Örneğin, vergisiz fiyatı 500 bin TL olan bir otomobile önce yüzde 80 ÖTV, sonra da ÖTV’li fiyat üzerinden yüzde 20 KDV alınıyor. Bu durumda otomobilin fiyatı 1 milyon 80 bin TL oluyor. Bu otomobilin vergisiz fiyatına yapılan yüzde 5 zamla birlikte matrah fiyatı 525 bin TL, vergili fiyatı ise 1 milyon 134 bin TL oluyor. Yani 25 bin TL’lik zammın anahtar teslimi satış fiyatına etkisi 54 bin TL oluyor.

velux
ETİKETLER: