DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
30°C
Muğla
30°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Açık
26°C

DSÖ: Kontamine şuruplar 300’den fazla çocuğun ölümüne sebep oldu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çocukların tedavisinde kullanılan ve reçetesiz satılan şuruplarının kontamine olduğunu ve bu sebeple 2022 yılında 7 ülkeden 300’ten fazla çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu.

DSÖ: Kontamine şuruplar 300’den fazla çocuğun ölümüne sebep oldu
A+
A-
velux

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü acil eylem çağrısı yaptı.

DSÖ dün acil eylem çağrısı yaparak özellikle Gambia, Endonezya ve Özbekistan makamlarınca kendilerine şurupların kontamine olduğunu dair rapor verildiğini ve bu şurupların 2022 yılında 300’den fazla çocuğun ölümüne yol açtığını duyurdu.

Açıklamada, “Vakalar en az yedi ülkeden ve bu ülkelerin üçünde 300’den fazla ölümle bağlantılı. Çoğu beş yaşın altındaki küçük çocuklar. Bu kirleticiler, endüstriyel çözücüler ve antifrizler olarak kullanılan, az miktarda alındığında bile ölümcül olabilen ve asla ilaçlarda bulunmaması gereken zehirli kimyasallardır” denildi. DSÖ konuyla ilgili uyarı bildirimlerini 194 üye devletin sağlık yetkililerine ilettiklerini belirtti.

GAMBİYA, ENDONEZYA VE ÖZBEKİSTAN BİLDİRİM YAPMIŞ

DSÖ konuyla ilgili 11 Ocak tarihli kontamine olmuş tıbbi ürün uyarısında, çocukların tedavisinde kullanılan ve reçetesiz satılan öksürük şuruplarının Özbekistan Sağlık Bakanlığı tarafından analiz edilerek sonuçlarının kendilerine bildirildiğini belirtmişti.

11 Ocak’taki uyarıda, “Özbekistan Sağlık Bakanlığı’nın ulusal kalite kontrol laboratuvarları tarafından her iki üründen alınan numunelerin laboratuvar analizi, her iki ürünün de kabul edilemez miktarlarda kirletici madde içerdiğini ortaya çıkardı” ifadeleri yer almıştı. Gambiya’nın 5 Ekim 2022’de ve Endonezya’nın ise 2 Kasım 2022’de kendilerine bildirim yaptığını vurguladı.

Aktur tatil sitesi