DOLAR
44,8632
EURO
52,8042
ALTIN
6.919,12
BIST
14.587,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
18°C
Muğla
18°C
Açık
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
15°C

Emekçi ek zam istiyor

Türk Metal Sendikası ağustosta yenilenecek toplusözleşmeyi beklemeden ek zam için işverenle görüşmeye başladı. Birleşik Metal-İş ise 11 fabrikada greve çıkıyor.

Emekçi ek zam istiyor
A+
A-

Artan hayat pahalılığı ve bozulan ücret dengesizliği sendikaları ek zam talebiyle harekete geçirdi. Otomotiv, beyaz eşya, elektronik, demir çelik sektöründe faaliyet gösteren önemli şirketlerde örgütlü Türk Metal Sendikası, ek maaş talebiyle işverenle görüşmelere başlarken, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ise 11 fabrikada grev kararı aldı. 

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında imzalanan Eylül 2021 ile Eylül 2023 dönemini kapsayan toplusözleşme ağustos sonu itibarıyla bitecek. Aynı şekilde DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ile Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş Sendikaları ile imzalanan grup sözleşmelerinde de bitiş tarihi aynı. 

Ancak enflasyon ve zamlar nedeniyle yetersiz hale gelen ücretlere ara çözüm ihtiyacı doğması üzerine iyileştirme için Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ve MESS arasında iki temel taleple görüşmeler başladı. Taleplerden biri artan hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı karşısında ücretlerde iyileştirme yapılması, diğeri ise asgari ücretin 8 bin 506 liraya çıkarılması ile bozulan ücret dengesizliğinin giderilmesiydi. MESS’in de Türk Metal Sendikası’nın taleplerine sıcak baktığı öğrenildi. İyileştirmedeki zam oranları ise henüz netleşmedi.

GREV KARARI 

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın MESS’le devam eden görüşmelerinde ise beş işletmeye bağlı 11 fabrikada 2 bin metal işçisi için anlaşma sağlanamadı. Bu fabrikalarda 23 Ocak Pazartesi günü greve çıkılacak. Birleşik Metal-İş Sendikası, işçilerin “şiddetli bir yoksullaşma” içinde olduklarını, bu ücretlerle yaşayabilmelerinin, asgari ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin olanaklı olmadığını vurguladı. Sendika, grev yasaklanırsa anayasal haklarını kullanacaklarını ve grev yasağını tanımayacaklarını da duyurdu. 

4 YIL SONRA TAYİN! 

İktidar, sözleşmeli personelin memur kadrosuna geçirilmesi teklifini, en sonunda dün Meclis’e sundu. Teklif ile yeni işe girenlerin üç yıl sözleşmeli çalıştırılması da kalıcı hale getirilmiş oldu. Üç yılın sonunda kadroya geçen memur, bir yıl daha çalıştıktan sonra toplam dört yıl sonunda tayin hakkını kazanabilecek. Sunulan teklife göre 28 Kasım 2022 tarihi itibarıyla kamu idarelerinde görev yapan sözleşmeli personel kadroya alınacak. 

Teklifi veren AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise kadroya geçişlerin tamamen talebe bağlı olacağını dile getirdi. 

Kaynak : Cumhuriyet

ETİKETLER: , , , ,