DOLAR
34,2635
EURO
37,4936
ALTIN
2.928,99
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
28°C
Muğla
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C

Ev alırken dikkat etmeniz gereken gizli maliyetler!

Ev alırken dikkat etmeniz gereken gizli maliyetler!
27.01.2021
452
A+
A-

Hayalinizdeki evi buldunuz; mahalle harika, ev büyüleyici ve fiyatı da bütçenizi aşmıyor. Peki ilk evinizi satın alırken karşınıza çıkabilecek masrafları biliyor musunuz? Bu süreçte masrafları önceden öğrenip ona göre bütçe planlaması yapmakta fayda var. İşte ilk kez ev sahibi olurken, dikkat etmeniz gereken masraflar…

* Beğendiğiniz evi satın almadan önce bir kez daha inceleyin. Zemin, parkeler sağlam mı? Pervazlar yeni mi? Kapılarda yenileme ihtiyacı var mı? Kombi gerçekten çalışıyor mu? Evin ne tadilata ihtiyacı olup olmadığını varsa ne kadar masraf çıkacağını işin uzmanlarından öğrenin.

* Evin geçmiş dönem borçlarını araştırın. Emlak vergisi, su, elektrik, doğalgaz gibi borçlarının olup olmadığını tespit edin.

* Evin bulunduğu bina ile ilgili de araştırma yapın. Binanın sağlamlığı hakkında kesin bilgi edinin. Yenilenme ihtimali olup olmadığı, bina yaşı gibi bilgiler eve yapacağınız masraflarla ilgili planlarınızı değiştirebilir.

* Tüm bu incelemelerden sonra ödeyeceğiniz harç ve vergileri not edin. Ev bedelinin binde 2’si oranında hesaplanan tapu harcını hem alıcı hem de satıcı ödemeli. Bu ücrete çeşitli katsayılar kullanılarak hesaplanan döner sermaye bedeli de ekleniyor.

* Konutun satış bedeli ile maliyet bedeli arasındaki fark “değer artış kazancı” olarak vergilendiriliyor.

* Çevre Temizlik Vergisi, su tüketim miktarı esas alınarak belirleniyor. Hesaplanan “Çevre Temizlik Vergisi” konutlar için su faturasıyla birlikte tahsil ediliyor. Mülkün satın alındığı tarihte hesaplanmaya başlanıyor.

* Gelir Vergisi Kanunu gereği, konutların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak adlandırılıyor ve bazı koşullarda gelir vergisine tâbi tutuluyor.

* İnşaattan alınan konutlarda net alanın 150 metrekareye kadar olması halinde yüzde 1, 150 metrekareyi aşması durumunda ise yüzde 18 KDV uygulanıyor. Ancak bu uygulama ikinci el evlerin alım satım işlemlerinde geçerli olmuyor.