DOLAR
34,7784
EURO
36,7823
ALTIN
2.946,32
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
10°C
Muğla
10°C
Yağmurlu
Pazar Yağmurlu
12°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Salı Yağmurlu
13°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C

Göbeklitepe’yi insanlık tarihine kazandıran Klaus Schmidt anılıyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve “tarihin sıfır noktası” olarak nitelendirilen Göbeklitepe’nin insanlığın ortak mirasına dönüşmesine katkı sağlayan Prof. Dr. Klaus Schmidt, vefatının 9. yılında anılıyor.

Göbeklitepe’yi insanlık tarihine kazandıran Klaus Schmidt anılıyor
A+
A-

Göbeklitepe’yi insanlık tarihine kazandıran Klaus Schmidt anılıyor

Bodrum HaberGöbeklitepe ilk kez 1963’te İstanbul ve Chicago üniversitelerinin ortaklaşa yaptığı yüzey araştırmasıyla gündeme geldi. Ardından 1986’da tarlasını süren bir çiftçinin bulduğu heykelle Göbeklitepe’de somut bulgulara ulaşıldı.

Göbeklitepe’yi 1994’te ziyaret eden Prof. Dr. Klaus Schmidt ise burada yaptığı incelemelerde, sadece üst kısmı görülen taşların neolitik döneme ait olduğunu tespit etti.

Şanlıurfa Müze Müdürlüğü bünyesinde bölgede 1995’ten itibaren başlayan kazılarda Schmidt ve ekibi de görev aldı.


2007’DE KAZI HEYETİ BAŞKANI OLDU

Göbeklitepe’de sürdürülen kazı çalışmalarında başkanlık görevi 2007’de Prof. Dr. Schmidt’e verildi.

Schmidt başkanlığında Göbeklitepe’de yapılan kazılarda, insanlık tarihi için önemli ipuçları ortaya çıktı.

Buluntular, avcı-toplayıcı yaşam tarzından yerleşik hayata geçilen bu dönemde, insanoğlunun mütevazı ve basit bir yaşam tarzıyla yetinmemiş olduğunu, aksine görkemli bir evre geçirdiğini ortaya koydu.

Kazılarda, neolitik döneme ait insan heykeli, kireç taşından şekillendirilmiş yaban domuzu, tilki ve kuş kabartmaları ile çakmak taşından yapılmış çok sayıda ok ucu bulundu.

Çalışmalarda, neolitik döneme ait, boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan “T” biçimli dikili taşlar gün yüzüne çıkarıldı.

Bölgede, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli, dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve  12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetrelik insan heykeli gibi çeşitli eserler bulundu.

7 YILDA GEÇİCİ LİSTEDEN ASİL LİSTEYE GİRDİ

Bölgenin elde edilen buluntularla “tarihin sıfır noktası” şeklinde nitelendirilmesi, dünyanın gözünün buraya çevrilmesini sağladı.

Ünü kısa sürede uluslararası boyuta ulaşan Göbeklitepe, 2011’de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı. Kazı Başkanı Schmidt, Göbeklitepe’nin kalıcı listeye geçmesi için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Prof. Dr. Schmidt, tatil için gittiği Almanya’da 20 Temmuz 2014’te geçirdiği kalp krizi sonucu 61 yaşında hayatını kaybetti. Cenaze, 25 Temmuz 2014’te Almanya’nın Diebach kentinde düzenlenen törenle toprağa verildi.

Profesörün ölümü, Göbeklitepe çalışmalarını yürüttüğü Şanlıurfa’da da üzüntüyle karşılandı.

5 YILDA 2 MİLYONU AŞKIN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Schmidt’in en büyük hayali vefatından sonra gerçekleşerek, 1 Temmuz 2018’den itibaren Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi.

Aldığı bu unvan sonrası Göbeklitepe, Türkiye’nin en çok merak edilen ve gezilen ören yerleri arasına girerek 2 milyonu aşkın ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. (AA)

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: , ,