DOLAR
33,9693
EURO
37,6561
ALTIN
2.793,73
BIST
9.521,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
28°C
Muğla
28°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Gümüşlük koyunda arıtma tesisi tepkisi

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı turistik mahallesi Gümüşlük koyuna yapılacak arıtma tesisi ve buradan arıtılacak suların denize deşarj edilmesine Gümüşlük halkı ve Bodrumlu STK üyeleri sert tepki gösterdi.

Gümüşlük koyunda arıtma tesisi tepkisi
A+
A-

Kaynak : Anterhaber

Ayşe Bige Karan yaptığı açıklamada “Projenin kapasitesi artırıma çalışmalarına rağmen bu proje bu yükü kaldıramaz. Kapasitenin 5 kat artırılması ile şu anda da kullanılmakta olan Demirci deresinden adeta doğal liman özelliğindeki, kapalı Gümüşlük koyuna bırakılacak olan biyolojik ve kimyasal yükün (azot, fosfor, koli basili) getireceği olumsuzluklar tartışılmazdır. Proje musilaja da ( deniz salyası) davetiye çıkarmaktadır” diye konuştu. Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı turistik Gümüşlük Mahallesi koyuna yapılması planlanan Gümüşlük Atıksu Arıtma Tesisi Değişim Projesi’ne Gümüşlük halkı ve Bodrum’daki 11 sivil toplum örgütünün temsilcileri sahile akan Demirci Deresi önünde toplanarak eylem ve protesto gösterisi yaptı.

ARITMA TESİSİ İÇİN ÇED RAPORU ALINMADI, PROJE MÜSİLAJA DAVETİYE ÇIKARMAKTADIR.

Gümüşlük koyunun kapalı ve su sirkülasyonu olmayan sığ bir koy olduğunu belirten ve basın açıklaması yapan Ayşe Biga Karan “Daha önce burayla ilgili çekincelerini belirten Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Bodrum İKK’nın 08 Nisan’da yaptığı basın açıklaması ile duyurduğu Gümüşlük Atıksu Arıtma Tesisi İyileştirme Projesi hakkındaki kaygılarına katılıyoruz. Gümüşlük için, gerekli çalışmaların yapılmamış olması, ÇED raporunun olmaması ve bu nedenle kapasite artırımının 9.900 m3 de tutulmuş olması, Kapasitenin 5 kat artırılması ile şu anda da kullanılmakta olan Demirci deresinden adeta doğal liman özelliğindeki, kapalı Gümüşlük koyuna bırakılacak olan biyolojik ve kimyasal yükün (azot, fosfor, koli basili) getireceği olumsuzluklar tartışılmazdır. Bu haliyle projenin deniz yaşamını ve insan sağlığını tehdit edeceği açıktır. Proje musilaja da ( deniz salyası) davetiye çıkarmaktadır. Özellikle çocuklarımızın denize girdiği bir alanda çalışmaların bu derece özensiz olması kabul edilemez” dedi.

GÜMÜŞLÜK KOYU ÖLMESİN, BİLİMSEL ÇALIŞMALARA SADIK KALINSIN

Karan açıklamasının devamında ise illede bir arıtma tesisi yapılacak ise uzman görüşlerinin dikkate alınmasını, Myndos’un doğal ve arkeolojik tarihine saygı gösterilmesini, Gümüşlük koyuna herhangi bir deşarjın olmadığı orijinal Turgutreis Projesi’ne sadık kalınmasını, ve sorunun çözümünde derin deniz suyu deşarjının göz ardı edilmemesini talep ediyoruz” dedi.

ÇED RAPORU BİLE ALMAYA GEREK GÖRMEDİLER

Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk ise “2 bin kişi günlük kapasitesi olan arıtma tesisinin kapasitesini 10 bin kişiye çıkardılar.  Üç mahalleyi daha bağladılar. Bu yaparken ÇED raporu bile almadılar. Biz böyle uygun gördük yaptık diyerek projede istediğiniz değişikliği yapamazsınız. Projenin aslından uzak kalıp, ana proje ile ilgisi olmayan ek tesisler yaptılar ve temiz olduğunu iddia ettikleri atık suyu denize boşaltmaya başladılar. Plajın ortasından denize dökülen atık sular ile ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden defalarca randevu istememize rağmen bir türlü görüşmeyi sağlayamadık. Projenin aslına dönülmez ise kesinlikle Gümüşlük koyunu kaybetmiş olacağız, durum bu kadar tehlikeli.  Halkın ve tarihi koyun geleceği tehlike altında gerekirse hukuki yollara başvuracağız. 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan 3000 yıllık Antik Myndos Kenti plajına arıtılmış da olsa atıksu deşarj etmek tarihe saygısızlıktır. Yüksek işletme maliyetli bir projede ısrar etmek, kamuyu zarara uğratacağı gibi, etik kurallara, çevreci yaklaşıma uymayan ve yöre halkını dikkate almayan bir yatırımdır. Bu proje durdurulmalıdır.” ifadelerini kullandı.