Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
34°C
Muğla
34°C
Parçalı Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
34°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
33°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
33°C
Cuma Az Bulutlu
34°C

Gümüşlük’te kıyı nöbeti 7’nci haftada: İşgali kaldırın

Gümüşlük’te kıyı işgallerine karşı başlatılan eylemler yedinci haftasına girdi. Yurttaşlar, Yargıtay kararını hatırlatarak belediye ve kaymakamlığa “İşgali kaldırın” çağrısı yaptı.

Gümüşlük’te kıyı nöbeti 7’nci haftada: İşgali kaldırın
A+
A-

Bodrum’un Gümüşlük Mahallesi’nde kıyıların halkın kullanımına açılması talebiyle başlatılan eylemler yedinci haftasına girdi. Gümüşlük Forumu’nun çağrısıyla bir araya gelen yurttaşlar, “Yargıtay’ı dinle, işgali kaldır” sloganıyla yetkilileri göreve çağırdı.

28 Haziran’da başlayan kıyı nöbetinin yedincisinde Gümüşlük Halk Plajı’na yürüyen yurttaşlar, kıyıların özel işletmeler tarafından masa, sandalye ve şezlonglarla kapatılmasına tepki gösterdi.

Eylemciler, Anayasa’nın 43’üncü maddesi ile 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun kıyılardan herkesin eşit ve serbest biçimde yararlanmasını güvence altına aldığını hatırlattı.

Yargıtay kararını hatırlattılar

Eylemde, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun İzmir Altınkum Plajı’nda yaşanan bir olayla ilgili verdiği karar da gündeme getirildi. Söz konusu kararda, bir yurttaşın denizden ve sahilden yararlanmasının zorla engellenmesi “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçu kapsamında değerlendirilmişti.

Gümüşlük Forumu üyeleri, kararın kıyılardaki fiilî engellemeler açısından açık bir uyarı olduğunu belirterek Bodrum Kaymakamlığı ile Bodrum Belediyesinden denetim ve yaptırım talep etti.

“Kıyılar herkesindir”

Yedi haftadır aynı taleple bir araya gelen yurttaşlar, açıklamalarında özetle şu çağrıyı yaptı:

“Kıyılar özel işletmelerin değil, halkındır. Yasalar ve yargı kararları açıkça ortadayken kamu kurumları sorumluluklarını yerine getirmeli, kıyılardaki işgaller kaldırılmalıdır.”

Gümüşlük Forumu, kıyılar yeniden herkesin eşit ve ücretsiz kullanımına açılıncaya kadar mücadeleyi sürdüreceğini bildirdi.