DOLAR
32,5588
EURO
35,3130
ALTIN
2.467,69
BIST
10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
28°C
Muğla
28°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Açık
33°C
Cumartesi Açık
36°C
Pazar Açık
37°C
Pazartesi Az Bulutlu
36°C

Güneşe fazla maruz kaldığınızı nasıl anlarsınız?

Havaların ısınmasıyla ve tatil sezonunun açılmasıyla birlikte güneş ışığına maruz kalma süremiz de giderek artıyor. Ancak güneşte fazla kalmak cildimiz için hiç de iyi sonuçlar doğurmuyor. Uzmanlar fazla yandığınızı işaret edebilecek belirtileri şöyle paylaştı.

Güneşe fazla maruz kaldığınızı nasıl anlarsınız?
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

İstatistiklere göre yetişkinlerin üçte biri bu yıl en az bir kez güneş yanığı olacak. Bu güneş yanıklarının 33 binden fazlası ise acil servise gitmeyi gerektirecek, güneş yanığı olmanın ise cilt kanseri riskini artırdığı biliniyor.

Sağlık uzmanları güneş yanığı ile güneş zehirlenmesi arasındaki farkları paylaşırken her ikisinin de yetersiz korumayla veya hiç koruma olmadan güneşte çok fazla zaman geçirmekten kaynaklandığını belirtiyorlar.

Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi’nde dermatoloji profesörü olan Dr. Anisha Patel, “Güneş yanığı ve güneş zehirlenmesi aynı görünebilir, ancak ikincisi daha yoğun olabilir ve genellikle şişlik ve kabarcıklarla karşılaşırsınız.” dedi.

“En önemli farklar, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve hızlı kalp atışı gibi sistemik semptomlardır” diye ekledi.

BUNLARA DİKKAT…

Harvard Health, hafif ila orta dereceli güneş yanığının kızarıklık, ağrı ve dokunulduğunda sıcak hissedilen cilt ile karakterize olduğunu ve üç gün sonra düzelme eğiliminde olan semptomlar olduğunu bildiriyor.

Güneş zehirlenmesinin belirtileri arasında kabarcıklar, şiddetli ağrı, şişlik ve ateş bulunur. Bu belirtiler daha uzun süre devam etme eğilimindedir.

Bebekler ve çocuklar, daha açık tenli veya cilt rahatsızlığı olan kişiler, güneşin yoğun olduğu saatlerde sabah 10’dan akşam 4’e kadar dışarıda çalışanlar, belirli ilaçları kullananlar, kapalı alanda solaryum kullananlar ve güneşe karşı önlem almayanlar daha yüksek riskle karşı karşıyadır. 

Uzmanlar, güneş yanığı olursanız güneşten kaçınmanızı, bol su içmenizi, dinlenmenizi ve ağrı kesici kullanarak ağrınızı hafifletmeye çalışmanızı söylüyor.

Bu işe yaramazsa, soğuk kompresler, aloe-vera jeli veya kokusuz kremler uygulamayı veya yulaf ezmesi banyosu yapmayı düşünebilirsiniz. İyileşmeyi yavaşlatabilecek kabarcıkları patlatmayın veya cilde kortizon uygulamayın.

Bodrum Ev Emlak