DOLAR
34,9466
EURO
36,7211
ALTIN
2.977,22
BIST
10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
13°C
Muğla
13°C
Açık
Cumartesi Yağmurlu
10°C
Pazar Hafif Yağmurlu
12°C
Pazartesi Açık
13°C
Salı Parçalı Bulutlu
14°C

Hukuk Bu İşin Neresinde ?

Aktur tatil sitesi

Kendi söylemlerini kendisi çürüten, bugün ak dediğine yarın kara diyebilen bir belediye başkanına sahibiz.

Deneme yanılmalarla yürütmeye çalıştığı görevini, kendisinin denenme süresi bittikten sonra anılarını yazarak anlatması, sanırım keyifle okunur.

Belediye personelinin dahi sabah kalktıklarında bu gün hangi göreve başlayacağım, hangi görevime son verilecek endişesi yaşanılan bir kurumdan nasıl bir verim alınır dersiniz.

Ahmet Aras, Basın açıklaması yapmış. “Ben tatile veya ticarete gelmedim, Bodrum doğduğum yer.” diye. Gereksiz, yapay bir polemik yaratmak, ancak kerameti kendisinde görenlere yaraşır.

Sanki biz mülteciyiz…

Cennet Koy Gökburun’ la ilgili son yapılan açıklamalarda, konunun geçmişini yazmışlar ve bizim suçumuz yok önceki dönemlerin; yani Göl Türkbükü eski Belediye Başkanı Halil İbrahim Kaynar’ı, belediye birleşince de konulara müdahil olmadığı ve karşı durmadığı için Mehmet Kocadon’u, aleni olarak suçlamışlardır.

Biraz daha zorlasa konu insanlığın varoluşuna kadar gidecek.

En iyisi bizde bir yerden başlayalım ve gelelim Başkan Yardımcısı İlknur Seferoğlu’nun Cennet Koy’da Mehmet Cengiz’e ait yere verilen yapı ruhsatları hakkındaki, derin açıklamalarına.

“Seferoğlu ilgiliye ruhsat verilmesi ile ilgili şunları açıkladı:

İlgilinin 09.09.2022 tarihli yapı ruhsatı talebi, Belediyemizce tespit edilen 59 maddelik eksik listesi tamamlanmak, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun uygun görüşleri ve onayları, ilgili kurumlarca düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı ve Turizm Yatırım Belgeleri ile Belediyemizce mimari projesinin yürürlükte bulunan imar planı ile ilgili mevzuat hükümlerine uygunluğu tespit edilmek sureti ile onaylanmıştır.”

Başkan Yardımcısı toplantıda kendisinin hukukçu olduğunu çok kez tekrarladı. Bu işlerin yanlışlığının üstünün örtülmesinin, bir hukukçu tarafından yapılması bizim açımızdan üzücü.

Soralım Hukukçu Başkan Yardımcımıza…

Turizm Konaklama Tesisi projesinin, “ÇED Gerekli Değildir” Kararının kesinleşme tarihi olan 06.12.2022 tarihinden sonra mimari proje ÇED dosyasına uygun hazırlanarak onaylanması gerekmektedir.

Şöyle ki ÇED Gerekli Değildir Kararı kesinleşmedikçe, mimari proje incelemesi olamaz. 2872 Çevre Kanunu’nun 10. Maddesinin ikinci bendi ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez.’. Çevre Kanunu’na göre ön onay dahi verilemez.

Kanun açık ve net yazmıştır. Kanun ihlal edilerek işlem tesis edildiği anlaşılan bu durumda, Hukukçu Olan Başkan Yardımcımız bir açıklama yapacak mıdır?

Yoksa her şey hazırlanarak ruhsat verilecek hale getirip, diğer belgelerin tamamlanması, yatırımcının zaman kaybetmemesi için özel bir çabamı sarf edilmiştir?

Kısaca; Belediye Başvuruyu 01 Aralık 2022 de kayıtlara alması gerekirken, 3 ay önceden kayıtlara alıp incelediği için, eşitlik ilkesine ve hukuka aykırı davranarak kabahat işlemiştir.

01 Alalık 2022 de alınması gereken başvuruya 12 Aralık 2022 de yapı ruhsatı düzenleyen Bodrum Belediyesi Sayın Hukukçu Başkan Yardımcımız, kaç günde yapı ruhsatı verilmiştir? Dört gün, hafta sonunu, başvuru gününü, ruhsatı verme gününü çıkın, tam 5 günde. Bodrum TMMOB İlçe Koordinasyon kurulunun yaptığı açıklama, tamda bu anlamda tespitin ne kadar doğru olduğunu göstermektedir.

Hukukçu Başkan Yardımcımız devam ediyor açıklamalarına ;

Tesis, 500 oda olan eşik değerin altında

 “Bilindiği üzere, Çevre Kanuna dayanılarak çıkarılan Çevresel Etki Yönetmeliği’nin ek 2 listesine göre 50 oda ve üzerindeki turizm konaklama tesislerinde Çed Gerekli Değildir Kararı, ek1 listesine göre 500 oda ve üzerindeki turizm konaklama tesislerinde Çed Raporu olmadıkça ruhsat düzenlenememektedir. Söz konusu tesis 500 oda olan eşik değerin altındadır.” dedi. 

Hukukçu Başkan Yardımcımız, eski bir yönetmeliği geçerliymiş gibi anlatıp, bizleri yanıltma yoluna mı gitmiştir?

01.12.2022 tarihli ÇED Gerekli Değildir Kararında yer alan eşik değer olan ÇED olumlu yani EK-1 de projeler için İlknur hanımın ifadesi olan 500 oda değil 250 odadır. 29 Temmuz 2022 tarih ve 31907 sayılı Çevresel Etki Değerlendirilmesi Yönetmeliği’nin ilan tarihinden sonra başlatılan projeler bu tarihli yönetmelikteki eşik değerleri sağlamalıdır. İlknur hanım 500 oda ile, eski tarihli ÇED yönetmeliğinin eşik değerinden bahsediyor.

Tartışma konusu  yapı ruhsatı verilmiş olan parsel, 230 bin metrekaredir. Kemiksiz inşaat hakkı 69 bin metrekaredir. Kaç oda olduğunu merak ettiğimiz turizm yatırımının odaları kaç metre kareden oluşmaktadır. Yapılacak tesis yaklaşık 200 bin metrekare civarındadır.

Bu hesaplar hukukun neresine sığmıştır?

Tesis bütünlüğü göz ardı edilen tesiste, diğer parsellerde yapılacak tesislerde katılarak ÇED başvurusu yapılması gerekirken, başka yerde de yapıldığı gibi, kanun ve yönetmeliklerin arkasından dolanılmıştır.

Soralım tekrar Hukukçu Başkan Yardımcımıza

30.12.2020 tarihli Sahil Düzenleme, Koruma Yapıları, Dolgu Alan ve Mendirek ve 30.09.2022 tarihli Turizm Konaklama Tesisi ÇED süreçleri kümülatif değerlendirilmeli ve EK-1 kapsamında değerlendirilmeli ve de ÇED olumlu kararı alınmalıydı.

Ayrıca belediye tarafından bu iki ÇED sürecinin kümülatif değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda, (daha önce başka projelerde sorulduğu üzere) bu projede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından görüş alınmış mıdır?

Hukukçu Başkan Yardımcımız sorularımıza çalışadursun, toplantıda ruhsat konusu parseldeki tarihi eserlerin başka yerden getirildiğiyle ilgili resmi tutanak olduğundan bahsetti. Tespit yapılan konu hakkında Cumhuriyet Savcılığı ve Emniyet tarafından yapılmış bir işlem var mıdır?

Eğer gerçekten tarihi eserler oraya başka yerlerden getirilmiş ise ve tarihi değerleri var ise, birileri tarihi eser kaçakçılığı yaparken bu alanı kullanıyor demektir.

“Hiçbir personele baskı yapılmadı” denilmektedir, peki yasa ve yönetmeliklere aykırı bu yapı ruhsatını personel güle oynaya mı hazırladı?

Görevi kötüye kullanmaktan soruşturma açılacak endişesi taşıyan Hukukçu İmardan Sorumlu Başkan Yardımcımız, Başkasına kamu eliyle menfaat sağlamaktan hangi soruşturma açılır sizce?

Ezcümle Hukukçu, İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı; yapı ruhsatı verilen parselde hak iddia edenlerin avukatı tarafından dosyadan feragat edildiğini anlatırken, aynı alan için verilen mahkeme kararlarının hukuk dışı yollarla geçersiz kılınması hakkında sessiz kalmıştır.

Başkan; Hukukçu, İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu’nun açıklanmasını beğenmemiş olacak ki, bilge danışmanlarıyla yeni bir açıklamada bulundu, yarında o konuyu gündeme alalım ne dersiz?

Vesselam…

Yazarın Diğer Yazıları