DOLAR
38,0126
EURO
41,2759
ALTIN
3.709,17
BIST
9.079,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
16°C
Muğla
16°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
19°C
Pazartesi Çok Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
22°C

İpek Yolu’nun 2 bin 200 yıllık kırmızı prensesi: Dişleri toksik maddeyle boyanmış

Çin’in kuzeybatısındaki Sincan bölgesinde, 2. bin 200 yıllık bir mezarda yapılan keşif, arkeologları şaşkına çevirdi. Turfan kentinde kazılan mezarlıkta bulunan bir kadının dişleri, cıva içeren parlak kırmızı bir madde olan sinober ile boyanmıştı.

İpek Yolu’nun 2 bin 200 yıllık kırmızı prensesi: Dişleri toksik maddeyle boyanmış
14.03.2025
5
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Bu bulgu, sinoberin tarih boyunca dini ritüellerde, sanatta ve vücut boyasında kullanıldığı bilinse de, insan dişlerinde ilk kez tespit edilmesiyle dikkat çekti. Texas A&M Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden biyomedikal bilimler profesörü Qian Wang, “Bu, sinoberin dişlerde kullanıldığı bilinen tek örnek ve dünyada bir ilk,” dedi.

Arkeologlar, mezarlıkta Gushi halkına ait kalıntılar buldu. Bu halk, yaklaşık 3 bin yıl önce Turfan havzasında yaşayan ve Subeixi kültürüne mensup göçebe binicilerdi. Mezarlık, antik İpek Yolu güzergâhında yer alıyordu ve o dönemde değerli ticaret mallarından biri olan sinoberin de bu rota üzerinden taşındığı biliniyor.

Kazılarda dört kişiye ait bir mezar bulundu. Ancak aralarındaki bir yetişkin iskeleti, dişlerindeki kırmızı pigmentle diğerlerinden ayrılıyordu. Anatomik incelemeler bu bireyin kadın olduğunu ve 20 ila 25 yaşları arasında hayatını kaybettiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, kırmızı maddeyi kazıyıp üç farklı spektroskopi yöntemiyle incelediklerinde, bunun sinober olduğunu ve hayvansal protein (muhtemelen yumurta sarısı veya beyazı) ile karıştırılarak dişlere uygulandığını belirledi.

Bu olağanüstü keşif nedeniyle araştırmacılar, genç kadını “İpek Yolu’nun Kırmızı Prensesi” olarak adlandırdı. Bu isim, 7. yüzyıl Maya aristokratı ve lahiti sinober tozuyla kaplı bulunan “Kırmızı Kraliçe”den ilhamla verildi.

İpek Yolu’nun 2 bin 200 yıllık kırmızı prensesi: Dişleri toksik maddeyle boyanmış

Sincan bölgesinde sinober kaynağı bulunmamasına rağmen, bu maddenin tarihsel olarak Çin’in güneybatısı, Batı Asya veya Avrupa gibi yerlerden ticaret yoluyla bölgeye gelmiş olabileceği düşünülüyor. Ancak genç kadının dişlerini neden bu toksik maddeyle boyadığı hala gizemini koruyor. Wang, bunun kozmetik amaçlı, sosyal statüyü simgeleyen veya şamanizmle bağlantılı bir ritüel olabileceğini belirtti.

Araştırma ekibinden jeoloji profesörü Li Sun, sinoberin tehlikeli etkilerine dikkat çekti. Uygulama sırasında genç kadının ve ona yardımcı olanların cıva içeren bu tozun ince partiküllerini solumuş olabileceğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre cıva solunması baş ağrısı, uykusuzluk, titreme ve sinir sistemi bozukluklarına yol açabiliyor. Ancak bilim insanları, genç kadının kemiklerinde cıva zehirlenmesine dair hiçbir iz bulunmadığını tespit etti. Wang, bu durumun sinoberin dişlerinde yeterince uzun süre kalmamasıyla açıklanabileceğini belirtti.

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: ,