DOLAR
37,9839
EURO
41,2579
ALTIN
3.717,13
BIST
9.810,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
9°C
Muğla
9°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Açık
12°C
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

İşletmelere Yeni Vergi Düzenlemesi: Hasılat Tespiti Başladı

İşletmelere Yeni Vergi Düzenlemesi: Hasılat Tespiti Başladı
14.02.2025
53
A+
A-

bodrumhaber.com

Gelir Vergisi Kanunu’nun 69. maddesi kapsamında, ticari ve mesleki faaliyet yürüten mükelleflerin günlük hasılatlarının tespit edilmesi amacıyla geniş çaplı vergi denetimleri başladı. Vergi Usul Kanunu’nun 127. maddesi doğrultusunda yürütülen bu uygulama ile işletmelerin beyan ettikleri gelirler ile gerçek gelirleri karşılaştırılarak vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yeni düzenlemeye göre, her mükellef bir ay içinde en az üç, yıl boyunca ise en az 12 kez denetlenecek. Vergi müfettişleri, işletmelerin günlük gelirlerini yerinde tespit ederek aylık ve yıllık hasılat hesaplamaları yapacak. Eğer tespit edilen gelirler ile beyan edilen gelirler arasında %20’den fazla fark oluşursa, mükellefler “izaha davet” edilecek ve Vergi Usul Kanunu’nun 370. maddesi kapsamında incelemeye alınacak. İnceleme sonucunda işletmelere cezai işlem uygulanabilecek.

Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Akdoğan’dan Açıklama

Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Akdoğan, denetimlerin Türkiye genelinde yaygınlaştırıldığını belirtti. Akdoğan, uygulamanın 31 Aralık 2025 tarihine kadar devam edeceğini ve 2026 yılı beyannamelerinde bu denetimlere dayanarak değerlendirme yapılacağını ifade etti.

Ayrıca, işletmelerin Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne kayıt yaptırmalarının zorunlu hale geldiğini vurgulayan Akdoğan, sisteme kayıtlı olmayan ticari araçların akaryakıt giderlerinin artık vergi matrahından düşülemeyeceğini belirtti. Bunun yanı sıra, 50’den az çalışanı bulunan işletmelerin de iş sağlığı ve güvenliği kapsamına alındığını ve iş güvenliği firmalarıyla sözleşme yapmalarının zorunlu hale getirildiğini dile getirdi.

Vergi Güvenliği Müessesesi adı altında düzenli denetimlerin sürdürüleceğini duyuran yetkililer, mükelleflerin yasal düzenlemelere uygun hareket etmeleri ve olası cezai işlemlerle karşılaşmamaları için beyannamelerini eksiksiz ve doğru şekilde hazırlamalarını tavsiye etti.