DOLAR
35,4883
EURO
36,5995
ALTIN
3.065,19
BIST
9.717,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
13°C
Muğla
13°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Açık
14°C
Cuma Açık
15°C
Cumartesi Açık
15°C
Pazar Çok Bulutlu
15°C

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı: Soba kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

Karbonmonoksit gazının renksiz ve kokusuz yapısı nedeniyle zehirlenme durumunda fark edilmesinin zor olduğuna dikkat çeken Acil Tıp Uzmanı Dr. Cengizhan Keski, ısınmak için evlerinde soba kullanan vatandaşların rüzgârlı havalarda artan zehirlenme tehlikesine karşı uyumadan sobayı söndürmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı: Soba kullanımında dikkat edilmesi gerekenler
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Çekirge Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Cengizhan Keski, karbonmonoksit gazının renksiz ve kokusuz yapısı nedeniyle zehirlenme durumunun fark edilmesinin zor olduğuna dikkat çekti. Özellikle rüzgârlı havalarda evlerde soba kullanımı sırasında karbonmonoksit zehirlenmesi riskinin arttığını belirten Dr. Keski, vatandaşları uyumadan önce sobayı söndürmeleri konusunda uyardı.

Karbonmonoksit gazının, kandaki oksijenin taşınmasına engel olarak dokuların beslenmesini zorlaştırdığını ve bu nedenle ölüme yol açabileceğini ifade eden Dr. Keski, “Karbonmonoksit zehirlenmesi kokusuz ve renksiz olduğu için başlangıçta fark edilmeyebilir. Yorgunluk ve bitkinlik gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu durumlarda, odayı havalandırmak ve kişiyi temiz havaya çıkarmak önemli. Eğer semptomlar geçmezse ve kişi bilinç kaybı yaşıyorsa, hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.

Soba kullanılan evlerde, odaların mutlaka gün içinde havalandırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Keski, ayrıca soba bacalarının çatıdan en az bir metre yükseklikte olması ve düzenli bakımlarının yetkili kişiler tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekti.