DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
31°C
Muğla
31°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Açık
27°C
Perşembe Açık
27°C

Kentsel Dönüşüm Yasası Teklifinde Rantsal Dönüşüm Endişesi

Kentsel Dönüşüm Yasası Teklifinde Rantsal Dönüşüm Endişesi
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Kentsel Dönüşüm Yasası Teklifinde Rantsal Dönüşüm Endişesi

AKP’li milletvekillerinin TBMM’ye getirdiği kentsel dönüşüm yasa teklifinde, kamu ve vatandaşa ait kıymetli gayrimenkullerin rantsal dönüşüme açık olabileceği endişesi taşınıyor. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iptal ettiği maddeler, değiştirilmiş isimlerle yeniden gündeme getiriliyor.

  • Yasa teklifinin ilk gündeme geldiğinde rantsal dönüşümler konusunda eleştiriler yapılmıştı.
  • Anayasa Mahkemesi, kamuya ait gayrimenkullerin Çevre Bakanlığı’na devredilmesini Anayasa’ya aykırı bulmuştu.
  • İptal edilen maddeler, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ismiyle yeniden getiriliyor.
  • Başkanlık veya TOKİ’nin, değerli arsa ve arazileri şirketlere satma imkanı olabileceği belirtiliyor.
  • Ankara Şeker Fabrikası’nın Eryaman’daki 4 milyon metrekarelik arsası gibi değerli gayrimenkuller risk altında olabilir.

Uzmanlar, teklifin yasalaşması durumunda, kamuya ve vatandaşa ait değerli gayrimenkullerin rantsal dönüşüme açık hale gelebileceğini ve bu durumun yatırımlar üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı konusunda uyarıyor.

Bu yasa teklifinin olası sonuçları, kamu ve vatandaşa ait değerli gayrimenkuller üzerinde ciddi etkiler yaratabilecek. Bu durum, toplumsal ve ekonomik dengeleri etkileyebilecek bir konu olarak görülüyor.