DOLAR
34,7997
EURO
36,8047
ALTIN
2.953,27
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Salı Hafif Yağmurlu
13°C
Çarşamba Az Bulutlu
14°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Kentsel dönüşümün kabusu ‘metrekare hesabı’

Kentsel Dönüşümün önündeki en büyük engel, hak sahipleriyle müteahhit firmaların anlaşamaması. Belediyeler ve müteahhit firmalara göre hak sahipleri metrekare hesabı yaparak fazla talepkar yaklaşıyor. Hak sahiplerinin yaptığı metrekare hesabı, tehlikeye davetiye çıkartıyor.

Kentsel dönüşümün kabusu ‘metrekare hesabı’
31.03.2023
576
A+
A-
Aktur tatil sitesi

NTV’den Korhan Varol’un haberine göre İstanbul’da kentsel dönüşüm seferberliği sürüyor. Riskli yapılar yıkılıp yerine depreme dayanıklı konutlar yapılıyor. Ancak bazı hak sahipleri müteahhit firmalarla anlaşmaya yanaşmıyor, fazla talepkar davranıyor.

Başakşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Sorumlusu Devrim Çelik, yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Kabul etmiyor, ben 5 daire isterim, 120 metrekareden 5 daire 6 daire isterim, biz tabi verebildiğimizin borçlanmayla da alakalı düşük inşaat maliyetleriyle yapıyoruz, verebildiğimizin maksimumunu veriyoruz ama sonuçta fizibilitemiz var.” değerlendirmesinde bulundu.

“300 bin konutun acil dönüştürülmesi gerekiyor”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre İstanbul’da riskli sayılan 1.5 milyon konut bulunuyor. Bunların 300 bininin acil dönüştürülmesi gerekiyor.

Ve Marmara’yı etkileyecek o yıkıcı deprem her geçen gün daha da yaklaşırken, hak sahiplerinin yaptığı metrekare hesabı, tehlikeye davetiye çıkartıyor.

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoplu da, “Lütfen ama lütfen üçe beşe bakmayalım, bir kaç puana bakmadan ya da anlaşma şartlarıyla detaya girmeden binalarımızı yenileyelim içinde çocuklarımızla, ailemizle oturacağımız huzurlu binalarımız olsun.” sözleriyle uyarıda bulundu.

Başakşehir’de, belediye verilerine göre riskli bina oranı son 14 yılda % 50’den % 13’e düştü. Kalan riskli binalar da dönüşsün diye çalışmalar sürüyor. Hak sahipleri, depreme dayanıklı konutlarının tamamlanmasını bekliyor.