DOLAR
32,5191
EURO
34,7972
ALTIN
2.420,37
BIST
9.719,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C

Konut alırken sözleşmeye bu iki maddeyi ekletin!

Konut alırken sözleşmeye bu iki maddeyi ekletin!
07.07.2020
800
A+
A-

Konutta faiz oranlarının Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyelerine gerilemesinden sonra Haziran’da satış rekoru kırılması öngörülürken, ortaya çıkan yoğunluk ise ister istemez bir takım mağduriyetlere sebep oldu.

Faizlerin düşmesini fırsat bilen ve konut almak için harekete geçen vatandaşın bütçesine uygun ev için yaptığı ön satış sözleşmesi sonrasında ödediği kapora ücreti, kredi tarafında iki haftaya tapuda ise 20 güne kadar çıkan süreç sonrası tehlikeyle karşı karşıya kalınıyor. Yeni Şafak’tan Kenan Biter’in haberine göre; yaşanan yoğunluk sonrası ortaya çıkan durumla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise, sözleşmelere vurgu yaparak konut alacaklara kritik bir uyarıda bulunuyor.

Kamu bankaları öncülüğünde başlatılan indirim seferberliği sonrasında kredi faizleri aylık yüzde 0,64 ile tarihin en düşük seviyelerine düşünce konut alma hayali olan olmayan çok sayıda vatandaş bu tarihi fırsattan faydalanmak için hem bankaların hem de emlakçı ve müteahhitlerin kapısını aşındıdı.

100 BİNİ AŞTI!

Öyle ki; konut kredisi faizlerdeki indirimin gerçekleştiği 1 Haziran’dan Temmuz’a kadar olan süreçte ülke genelinde satılan kredili konut sayısı 100 bini geçti. Söz konusu rakam geçtiğimiz yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 180 arttı.

KREDİ VE SATIŞ SAYISINDA REKOR

İnşaat sektörü temsilcileri ise faizlerdeki indirim sonrası oluşan hareketlilikle birlikte Haziran ayı için tüm zamanların en yüksek konut satışı yaşanacağını öngörüyor. Diğer yandan ülke genelindeki yoğun konut satışı kredi tutarlarında da tüm zamanların yıllık rekorunun kırılmasını sağladı. Bankacılık sektörünün konut kredi bakiyesi yılın ilk yarısında 32 milyar TL’lik artış göstererek 230 milyar TL’yi geçti.

Konut tarafında ortaya çıkan tablo ister istemez bir takım mağduriyetlerin yaşanmasına da sebep oldu.
Faiz indirimini fırsata çevirmek isteyenlerin fiyatlarla günübirlik oynamasından sonra konut alacaklar şimdi de kredi ve tapu süreçlerinden kaynaklı kapora suistimali ortaya çıktı.

KAPORALAR YANIYOR

Faiz indiriminden sonra vatandaş kredi için bankalara hücum edince ekspertiz raporunda süreç iki haftaya kadar yükseldi. Özellikle faizi en düşük seviyelere çeken bankalarda yaşanan durum, konut satın alacak vatandaşın da kaporasını tehlikeye attı. Uzun süre araştırma yaptıktan sonra aradığı konutu bulan ve yaptığı ön satış sözleşmesi ile kısa süre içerisinde evi satın alacağını taahhüt eden vatandaşın ödediği ortalama 10 ile 50 bin TL arasındaki kapora ücreti ekspertiz raporu gelmediği için çıkmayan krediler sebebiyle yanıyor.

TAPUDA SÜRE 20 GÜNE KADAR ÇIKTI!

Tabi faizlerdeki indirimle konut tarafında süreci uzayan tek işlem krediler değil. Özellikle yoğun talep gören belli bölgelerde tapu işlemleri için verilen süre 20 güne ulaşıyor. Kredide süreci kısaltan bu seferde tapuya takılarak ödediği kaporayı riske sokuyor. Faizlerin düşmesinden sonra ev almak için harekete geçen bir vatandaş, tapudaki uzun süreçten kaynaklı satıcının kendisine ihtarname çekerek alım öncesi yaptığımız sözleşmedeki tarihte satışın gerçekleşmemesi sebebiyle kaporasının yandığını ifade ediyor.

Kredi ve tapu işlemlerinde 20 güne ulaşan süreç, kaporanın yanı sıra kirada yaşayan vatandaşın tahliye edeceği evin sahibiyle de sıkıntı yaşamasına neden oluyor.

EMLAKÇI DEĞİL MAL SAHİBİ ALIYOR

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, satış öncesi yapılan sözleşmeler üzerinden alınan kaporaların emlakçıların değil mal sahiplerinin aldığına dikkat çekerken, herhangi bir gecikme durumudna ise bunun gelir kapısı olarak görülmeden gerekli anlayışın gösterilmesi gerektiğini belirtiyor.

SÖZLEŞME UYARISI!

Özellikle bu süreçte konut alacak vatandaşların mağdur olmamaları için kritik uyarılarda bulunan Aşa, alım öncesi yapılan sözleşmelerde kesin taahhütlerde bulunulmaması gerektiğine dikkat çekerek, ödenen kaporanın korunması için kredi çıkmaması, kredi ve tapu sürecinde gecikme yaşanması durumunda kaporanın iade edileceğine ilişkin iki maddenin sözleşmelerde mutlaka yer alması gerektiğini dile getiriyor.

Ev alacakların herhangi bir mağduriyet yaşamaması için emlakçı seçiminde de dikkatli olunması gerektiğini belirten Aşa, merpen altı, bu işi evden yapan, kaydı, belgesi olmayan kişiler üzerinden alım satım ilişkisine kesinlikle girilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Bodrum Ev Emlak