DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
30°C
Muğla
30°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Açık
28°C
Perşembe Açık
26°C

Laodikya’daki anıtsal çeşme yeniden ayağa kaldırıldı

Denizli’deki Laodikeia Antik Kenti’nde yıkılmış halde bulunan anıtsal çeşme ve içindeki Traian heykeli, 1910 yıl sonra yeniden ayağa kaldırıldı.

Laodikya’daki anıtsal çeşme yeniden ayağa kaldırıldı
A+
A-

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Laodikya Antik Kenti’nde 2015’te yapılan kazı çalışmalarında anıtsal çeşme parçaları ile Su Yasası ortaya çıkarıldı. 2019’da da M.S. 98 ve 117 yılları arasında Roma’nın imparatoru olan Traian’ın heykel parçaları bulundu. 356 parça halindeki heykel, titiz bir çalışmayla birleştirildi. Mermer blok üzerinde 30 satırlık ‘Grekçe’ yazılı Su Yasası’nın İmparator Traian tarafından onaylandığı tespit edildi. Antik kentte 2021’deki kazı çalışmalarında ise anıtsal çeşmeye ait diğer kalıntılar bulundu.
Laodikya’daki anıtsal çeşme yeniden ayağa kaldırıldı

Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından süren çalışmalar sonucunda çeşme, orijinal şekliyle ayağa kaldırıldı. 11 metre genişliğinde, 9 metre yüksekliğinde, içinde havuz bulunan anıtsal çeşmeye, İmparator Traian’ın heykeli de yerleştirildi.

Laodikya’daki anıtsal çeşme yeniden ayağa kaldırıldı

Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “2015 yılında anıtsal çeşme kalıntıları ve Su Yasası’nı bulmuştuk. Ardından kalıntılar içinde İmparator Traian’ın heykel parçalarını bulup titizlikle birleştirdik. Anıtsal çeşmenin restorasyonu tamamlandıktan sonra imparator heykelini de orijinal yerine koyduk. Bunu yüzde 70 orijinal parçalarıyla yaptık. Böylece İmparator Traian 1910 yıl önce yapıldığı orijinal yerine konulmuş oldu” dedi.

Laodikya’daki anıtsal çeşme yeniden ayağa kaldırıldı

“DÜNYADA YAPILAN TEK ÖRNEK”

Prof. Dr. Şimşek, “Anıtsal çeşme, plan tipi, Traian heykel grubu ve 30 satırlık detaylı Su Yasası’yla dünyadaki tek örnek olması bakımından çok önemli. Çeşmede ortaya çıkardığımız 30 satırlık Su Yasası, özellikle Karcı Dağı’nın eteklerinden gelen 18 kilometrenin üzerinde su yollarının bakımı, suyun temiz tutulması, kirletenlere verilecek cezalar, kış günlerinde suyun kentte ısıtılarak dağıtılmasına kadar dünyadaki en detaylı ve en ayrıntılı su yasası olması açısından önemlidir” diye konuştu. (DHA)

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: , ,