DOLAR
32,7525
EURO
35,0851
ALTIN
2.450,67
BIST
10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
33°C
Muğla
33°C
Açık
Pazar Açık
34°C
Pazartesi Açık
34°C
Salı Açık
33°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Menopoz kalp krizi riskini beş kat artırıyor

Kadın sağlığının en kritik dönemi şüphesiz “menopoz”. Hormonların yeniden dengeye oturması ve vücudun değişen şartlara uyumu aylar süren bir başlangıç. Ancak pek çok kadın bu süreci ciddiye almayarak yaşanabilecek sağlık sorunlarını da önemsemiyor. Oysa menopoz süreci kalp krizi riskini 5 kat artırıyor ve dünya genelinde kadınlardaki kalp krizi kaynaklı ölüm sayısı, kanser nedeniyle kayda geçen ölüm oranından çok daha fazla.

Menopoz kalp krizi riskini beş kat artırıyor
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Kadınların kalbi sadece duygusal değişimlerden etkilenmiyor. Her ne kadar çevremizde süperanneler, süperteyzeler, süperhalalar veya süperablalar olsa da o güçlü duruşun ardında sağlık sorunlarının sinyal vermeye başladığı bir süreç var: MENOPOZ

Leah Hardy’nin The Daily Mail için kaleme aldığı makalesinde Heart Research kuruluşunun 2022 tarihli araştırmasına yer veriliyor. Makaleye konu olan araştırmaya göre her beş kadından üçü menopozun kalp sağlığını etkileyebileceği hakkında hiçbir fikre sahip değil. Sadece İngiltere’de her yıl 23 binden fazla kadın kalp krizi ve hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu, meme kanseri nedeniyle kayda geçen ölüm oranının tam iki katı.

RİSK MENOPOZLA KATLANIYOR

Genç kadınlar kendilerini bir şemsiye gibi koruyan östrojen hormonunu sentezledikleri sürece erkeklerden daha az kalp krizi riski altındalar. Ancak Newcastle Üniversitesi Kardiyoloji Profesörü Vijay Kunadian’a göre menopozdan sonra kadınların kalp krizi ve kalp hastalığı riski beş kat artıyor.

Nisan ayında gerçekleştirilen Amerikan Kardiyoloji Koleji konferansında sunulan bir araştırma, kadınların menopoz sonrası riskinin ne kadar hızlı artabileceğini çarpıcı bir şekilde gösterdi. Araştırmacılar, kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olmak için statin (yüksek kolesterol nedeniyle kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerde kolesterolu düşürmek için kullanılan ilaçların etken maddesi) alan 579 menopoz sonrası kadını takip etti. Araştırmalar, ilaca rağmen kadınların bir yıl boyunca atardamarlarında aynı yaştaki erkeklerden iki kat daha hızlı potansiyel olarak ölümcül plaklar (damar tıkanıklığına neden olur) biriktirdiğini gösterdi.

ERKEKLERDEN 2 KAT FAZLA PLAK

Yağ, kolesterol ve kalsiyumdan oluşan plaklar kan damarı duvarlarına yapışır ve zamanla sertleşerek atardamarları daraltır, kan akışını kısıtlar. Ayrıca koparak kalp krizlerine yol açabilen bir pıhtı oluşturabilirler. Daha da kötüsü, yüksek tansiyon ve karın yağı gibi kalp hastalığı risk faktörleri, bu yaştaki erkeklerden daha çok menopoz sonrası kadınlarda büyük bir etkiye sahip gibi görünüyor.

MENOPOZ İLE KALP HASTALIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ NEDİR?

Peki menopoz ile kalp hastalığı arasındaki bağlantı nedir? Cevap östrojen! Profesör Kunadian, hormonun ‘Kalp-damar sağlığı üzerinde birçok koruyucu etkiye’ sahip olduğunu söylüyor. Östrojen sadece kan damarlarının gevşemesini sağlamakla kalmıyor ayrıca kanın daha rahat akmasına yardımcı oluyor. Yağlı plaklara dönüşebilecek iltihaplı hücrelerin temizlenmesine de yardımcı olan östrojen hormonu menopozla beraber azalmaya başladığı için bu koruyucu etkiler de ortadan kalkıyor.

Uzmanlara göre kadınların kalp krizlerinin sadece erkeklerin başına gelen bir şey olmadığını fark etmeleri şart. Leeds Üniversitesi’nde Kardiyovasküler Tıp Profesörü Chris Gale şunları ekliyor: ‘Kalp krizi geçiren birini düşündüğümüzde, genellikle fazla kilolu, diyabet hastası ve sigara içen orta yaşlı bir adam düşünürüz. Ama bu tablo her zaman böyle değildir: Kalp menopozu sevmez.

polat-galle
ETİKETLER: , , , ,