DOLAR
42,8057
EURO
50,2442
ALTIN
5.959,02
BIST
11.335,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
15°C
Muğla
15°C
Açık
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Açık
16°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Bodrum Kis Okulu

Menteşe Belediyesi’nden Türkiye’de Bir İlk: Kadın Personele 6 Ay Ücretli Doğum İzni

Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras, belediyede çalışan kadın personelin doğum sonrası ücretli izin süresini 8 haftadan 24 haftaya çıkararak Türkiye’de örnek olacak bir sosyal politika adımı attı. DSÖ ve UNICEF’in ilk 6 ay anne sütü ve anne-bebek temasına ilişkin bilimsel önerilerine dayanan uygulama, hem anne sağlığını hem de bebeğin gelişimini korumayı hedefliyor.

Menteşe Belediyesi’nden Türkiye’de Bir İlk: Kadın Personele 6 Ay Ücretli Doğum İzni
04.12.2025
72
A+
A-
Aktur Arasta reklam afişi

Türkiye’de Bir İlk: Doğum İzni 6 Aya Çıkıyor

Bodrum Haber

Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras, kadın çalışanların doğum sonrası sürecini desteklemek ve anne-bebek sağlığını korumak amacıyla Türkiye’de örnek olacak bir sosyal politika düzenlemesine imza atıyor. Belediye bünyesinde görev yapan kadın personelin doğum sonrası ücretli izin süresi 8 haftadan 24 haftaya, yani 6 aya çıkarılıyor.

Doğum Sonrası Ücretli İzin 8 Haftadan 24 Haftaya Çıkıyor

Başkan Köksal Aras’ın talimatıyla hayata geçirilen düzenleme kapsamında, belediyede çalışan kadın personelin doğum sonrası kullanabildiği 8 haftalık ücretli izin süresi 24 haftaya çıkarılacak. Köksal Aras, mevcut mevzuatta öngörülen 8 haftalık sürenin hem anne hem bebek sağlığı açısından yetersiz kaldığını vurgulayarak, bu kararın bilimsel veriler ve insani ihtiyaçlar doğrultusunda alındığının altını çizdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF’in, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi yönündeki önerilerini hatırlatan Köksal Aras, “Bir annenin ilk aylardaki desteği, bir bebeğin tüm yaşamını şekillendiriyor. Biz de bu bilimsel gerçeğe uygun bir adım atıyoruz.” dedi.

Bilimsel Gerekçe: İlk 6 Ay Anne-Bebek Teması Hayati

Bilimsel araştırmalar, bebeğin ilk 6 ayında anne ile sürekli temasın; beden ve zihin gelişimini, bağışıklık sistemini, duygusal bağlanmayı ve anne sütü üretimini doğrudan güçlendirdiğini ortaya koyuyor. Aynı zamanda doğumdan sonraki iyileşme süreci de önemli ölçüde bu dönemde tamamlanıyor.

Bu nedenle izin süresinin uzatılmasının, annenin fiziksel iyileşmesi kadar ruhsal sağlığı açısından da kritik olduğu vurgulanıyor. Menteşe Belediyesi’nin kararı, hem çalışan annenin iş yaşamına daha sağlıklı dönmesini hem de bebeğin yaşamının en hassas döneminde güvenle büyümesini hedefliyor.

“Bu Karar Eşitlik, Sağlık ve Toplumsal Sorumluluk Adımıdır”

Başkan Gonca Köksal Aras, alınan kararın yalnızca bir izin düzenlemesi değil, aynı zamanda bir eşitlik ve toplumsal sorumluluk politikası olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bir kadın belediye başkanı olarak, annelerin yükünü hafifleten, çocuklarımızın geleceğini koruyan her düzenlemenin arkasında kararlılıkla duruyoruz. Bu karar aynı zamanda bir eşitlik, sağlık ve toplumsal sorumluluk adımıdır. Kadın çalışanlarımızın bu süreçte iş baskısı ve kaygısı yaşamadan bebekleriyle bağ kurmalarını önemsiyoruz.”

Kadın Dostu ve Aile Merkezli Sosyal Belediyecilik

Menteşe Belediyesi, Türkiye genelindeki yerel yönetimlere örnek olacak nitelikteki bu uygulama ile kadın dostu, çalışan odaklı, bilime dayalı ve aileyi merkeze alan bir yönetim anlayışı ortaya koyuyor.

Başkan Köksal Aras, “Biz Menteşe’de kadınların güçlendiği, çocukların güvende olduğu bir sosyal belediyecilik modeli inşa ediyoruz.” sözleriyle, uygulamanın yalnızca bugünü değil, geleceği de hedefleyen bir vizyonun parçası olduğunu vurguladı.

Bu kararla Menteşe Belediyesi, hem çalışan annelerin iş yaşamında daha güçlü yer almasını destekliyor hem de bebeğin yaşamının en kritik dönemini güvence altına alıyor.

Bodrum Kis Okulu
scrubs forma