DOLAR
32,5048
EURO
34,9559
ALTIN
2.430,10
BIST
9.803,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
23°C
Muğla
23°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
26°C

Mikro filiz nedir, faydaları nelerdir?

Herkesin okul hayatında yaptığı fasülye deneyi günümüzde tekrar popüler hale geldi. Uzak Doğu ülkelerinde alternatif tıp alanında da kullanılan bu yöntem bağışıklık sistemini güçlendirmesi, vitamin ve mineral yönünden zenginliğiyle tekrar popülerlik kazandı. Peki mikro filiz nedir, mikro filizin faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Mikro filiz nedir, faydaları nelerdir?
06.11.2020
503
A+
A-
polat-galle

Mikro filizlerin vitamin, mineral ve protein deposu olan ve tohumlarından filizlenerek yeşeren bitkilerin en küçük haline ‘mikro filiz’ denir. Son yıllarda özellikle Avrupa’da büyük ilgi gören, Doğu ülkelerinde çok uzun yıllardır tüketilen ve ‘tohum filizi’ de denen bu bitkiler içindeki bileşiklerden dolayı bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebiliyor.

MİKRO FİLİZ NEDİR?

İlk kez Çin’de yapıldığı düşünülen mikro filiz aslında herkesin aşina olduğu bir yöntem. Pamuk ve fasülyeden de yapılan deneyde filizden yeniden fasülye elde edilir. Özellikle ticareti artan, besinlerin ilk hal olan mikro filizler internette satılmanın yanında evde de yetişiyor.

Yüksek derecede antioksidan içeren mikro filizler, Uzak Doğu kadınlarının pürüzsüz ve beyaz ciltlerinin sırrı olarak biliniyor. Son 3 senedir ülkemizde seri üretimi yapılan mikro filizler genellikle marul, salatalık, nohut ve lahana gibi besinlerden elde edilir.

MİKRO FİLİZİN FAYDALARI NELERDİR?

– Bir tohumun filiz açma aşamasında lif ve proteinleri daha hızlı çoğaldığından mikro filizler tam bir enerji kaynağıdır. Saf yağ ve asitler bakımından da zengin olduğundan kanın şeker ve basıncını dengeler.

– Topraktaki kimyasalların henüz yeni alındığı bu evrede antioksidan seviyesinde yükseklik görülür. Bu şekilde bağışıklığın ihtiyacı olan antioksidan hızla sağlanır. Ayrıca vücut serbest radikalli hücrelerden daha hızlı arındığından kanserli hastalıkların yaşanma riski azalır.

– Mikro filiz besinleri hücrelerin hızla yenilenmesini desteklediğinden sinir hücreleri deforme olmaz. Bu da gün içinde stres ya da yorgunluk gibi sağlık sorunlarının önüne geçilir.

– İyi kolesterol seviyesini yükselterek kalp ve damar hastalıklarının yaşanmasını önler.

NASIL YETİŞTİRİLİR?

Tam bir vitamin ve mineral deposu olan mikro filiz genellikle nohut, mercimek, fasulye, turp otu, mor lahana ve beyaz lahana gibi besinlerin tohumlarından elde edilir. Ancak bu çeşitlilik isteğe bağlı artar.

Mikro filizlerin püf noktası tohumların organik olmasıdır. Bunun yanında temiz gübreli bir toprak ve temiz kap, bol su ve güneşte olmalıdır. Yapılan birtakım araştırmalarda mikro filiz besinlerin olgun hallerinden 10 kat daha fazla vitamin ve mineral barındırır. Bu yüzden uzmanlar özellikle bu hallerinin tüketilmesini tavsiye eder.

NASIL TÜKETİLİR?

Özellikle diyet yapan ve formda kalmak isteyenler için uygundur. Genellikle çiğ halde tüketilmesi tavsiye edilir. Pişirildiğinde tüm besin değerini kaybeder. Salatalar, makarnalar ve sandviçlere eklenerek tüketilebilir. Bunun yanı sıra zeytinyağı, limon ve baharatla tüketilebilir. Ancak çok iyi yıkanması önemlidir.

Mikro filizleri tüketirken dikkat edilmesi gereken husus topraktan çıkarıldıktan hemen sonra tüketilmeli. Aksi halde özelliğini yitirmesinin yanında hızla zehirli bakteri üretebilir. Ayrıca alerjinizin olduğu besinlerin mikro filiz halleri de alerjik reaksiyona neden olması muhtemeldir.

Bodrum Ev Emlak