Milas ve Yatağan köylüleri zeytin yasasını Danıştay’a taşıdı
Muğla’nın Milas ve Yatağan ilçelerindeki köylüler, zeytinliklerin madenlere açılmasına imkan tanıyan yasa değişikliğine karşı Danıştay’da dava açtı. Köylüler, “Zeytinleri söktürmeyeceğiz” dedi.
Milas ve Yatağanlı köylülerden zeytin yasasına dava
Muğla’nın Milas ve Yatağan ilçelerinde yıllardır üç termik santrale karşı mücadele eden köylüler bu kez yeni zeytin yasası için Danıştay’a başvurdu. Köylüler, “Zeytinlerin sökülerek, zeytinliklerin açık kömür ocağı haline getirilmesini önlemek için dava açtık” dedi.
Köylülerden kitlesel dava
Milas ve Yatağan’da yaklaşık 50 köyü etkileyen yasa değişikliği, bölgedeki zeytin üreticilerinin tepkisine neden oldu. 24 Temmuz 2025’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7554 sayılı Kanunun 11. maddesi ile Maden Kanunu’na eklenen Geçici 45. madde, zeytinliklerin sökülerek maden işletmesine açılmasına imkan tanıyor.
Yasanın yürürlüğe girmesinden sadece 11 gün sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Maden Kanununun Geçici 45’inci Maddesinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar” başlıklı düzenlemesi ile süreç hızlandırıldı. Bunun üzerine Milas ve Yatağan’da zeytinliği bulunan 77 yurttaş ortak dilekçe ile Danıştay’a dava açtı.
“Şirketlere özel yasa çıkarıldı”
MUÇEP Milas gönüllülerinden Neşe Tuncer yaptığı açıklamada, söz konusu yasa değişikliğinin termik santralleri işleten şirketler için hazırlandığını söyledi.
Tuncer, “Bu yasa değişikliği ile Yatağan Termik Santrali’nin işletmecisi Aydem Enerji ortağı Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. ile Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerini işleten IC İçtaş ve Limak Enerji ortaklığı Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş’ye adrese teslim yasa çıkarıldı” dedi.
Avukatlar Anayasa’ya aykırılığı gündeme taşıdı
Davacılar İzmir Barosu’ndan Av. Arif Ali Cangı ve Av. İpek Sarıca, Adana Barosu’ndan Av. İsmail Hakkı Atal ile Muğla Barosu’ndan Av. Barış Aydın tarafından temsil ediliyor. Avukatlar, yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılmasını talep etti.
Dava dilekçesinde, yasanın Anayasa Mahkemesi’nde incelenmesi için Danıştay’ın dosyayı yüksek mahkemeye göndermesi, bu süreçte yürütmenin durdurulması ve sonunda da işlemin iptali istendi.
Muhalefetten AYM davası bekleniyor
Önümüzdeki günlerde muhalefet milletvekillerinin ortak imzasıyla da Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yapılması bekleniyor. Köylülerin açtığı dava ise sürecin doğrudan Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasına zemin hazırlıyor.