DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

Muğlalı arıcı 60 yıldır en iyi balı üretmek için çalışıyor

– 72 yaşındaki arıcı Cemil Sarıkavak:
– “Kütük kovanların içinde bal mevcut, diğer kovanlarda da şeker kullanmam. Kovanın içine mutlaka arıların beslenmesi için bal olan petek bırakırım. Ben bala dayalı arı beslerim, şekere dayalı değil”
– “Geçen yıl gözümü arılar soktu. Bir süre görme kaybı yaşadım ama yine de vazgeçemedim bu işten”

Muğlalı arıcı 60 yıldır en iyi balı üretmek için çalışıyor
A+
A-
velux

MUĞLA (AA) – DURMUŞ GENÇ – Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki arıcı Cemil Sarıkavak, en kaliteli balı üretebilmek için yoğun mesai harcıyor.

Türkiye çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 80’inin karşılandığı Muğla’da, arıcılık önemli yer tutuyor. Çam balının yanı sıra değişik tür ve tatlarda bal elde etmek için çaba gösteren arıcılar bal üretiminden önemli gelir elde ediyor.

Zengin bitki örtüsüne sahip Muğla coğrafyasında, yaklaşık 150 kovanla kaliteli bal elde eden Sarıkavak, yüksek verim için adeta arı gibi çalışıyor.

Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde yarım asırdan fazla arıcılık yapan Sarıkavak, AA muhabirine, çocukluğundan bu yana arıcılıkla uğraştığını, hem çam balı hem de kendi yaptığı kütüklerde kara kovan balı ürettiğini söyledi.

Bölgenin bal verimi açısından uygun olduğunu ifade eden Sarıkavak, “Çocukluğumda arıcılığı kütüklerde kara kovanlarda yapardık sonradan günümüz kovanlarına çevirdik ama ben hala eski geleneklerimizi de yaşatıyorum. Yaklaşık 30 yıl gezginci arıcılık yaptım ama 10 yıldır gitmiyorum. Arıları burada yüksek yaylalarda konaklatıyorum.” dedi.

Kara kovan bal üretimi yapmanın daha kolay olduğunu anlatan Sarıkavak, en iyi bala ulaşmak için çok uzun yıllar çaba gösterdiğini ifade etti.

Hasadını yaptığı kovanları da kendisinin yaptığını anlatan Sarıkavak, “Kütük kovanların içinde bal mevcut, diğer kovanlarda da şeker kullanmam. Kovanın içine mutlaka arıların beslenmesi için bal olan petek bırakırım. Ben bala dayalı arı beslerim, şekere dayalı değil. Geçen yıl gözümü arılar soktu. Bir süre görme kaybı yaşadım ama yine de bu işten vazgeçemedim.” diye konuştu.

Sarıkavak, gençler arıcılık yapmalarını tavsiye ederek, 150 kovan arının bir evi çok rahat bir şekilde geçindireceğini dile getirdi.

En iyi balı Muğla arı ırkından aldığını anlatan Sarıkavak, şöyle konuştu:

“Ben yıllardır Muğla arı ırkından vazgeçmiyorum. Verimi çok ama çok iyi. Başka ırk taşımaya hiç gerek yok. Arı aç olduğu zaman saldırır, tok olursa hiçbir şey yapmaz. Kara kovan balının satımı çok iyi ve getirisi çok güzel. Kara kovan balında her şey doğal ve peteği de kendi dolduruyor, organik bir bal. Ben de yıllardır organik bal üretmek için çaba gösteriyorum ve her zaman alıcısı hazır.”

Sarıkavak, kaliteli bal elde etmek için mevsimine göre arıların bakımının da mutlaka yapılması gerektiğini söyledi.

Son yıllarda yaşanan iklim değişiklerinin arılara büyük zarar verdiğini belirten Sarıkavak, bu nedenle kolonideki arılarını sürekli kontrol ettiğini kaydetti.

ETİKETLER: , , , ,