Bu yıl, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan ve büyük bir zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’un 100. yıl dönümü! Peki, 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak kutladığımız bu özel günde, adeta zamanda yolculuk yapmaya ne dersiniz?
Büyük bir fedakârlık ve mücadele sonucu kazanılan zafer anısına, ülkemizin farklı şehirlerinde bulunan, Atatürk’ün konakladığı ve Millî Mücadele ruhundan izler taşıyan müze ve evleri gezmek mükemmel bir fikir!
Türkiye’nin otel ve villa arama platformu Neredekal.com’un Keşif Rehberi editörleri, her adımda ziyaretçilerini etkilemeyi başaran 12 Atatürk Evi’ni seyahatseverler için derledi.
Şişli Halaskargazi Caddesi’nde yer alan ve “İnkılâp Müzesi” olarak da bilinen İstanbul Atatürk Müzesi, son derece önemli bir müze. Atatürk, 1918 yılında, İstanbul işgal altındayken ailesini de yanına alıp, bu binanın 3. katında yaklaşık 1 yıl boyunca yaşamış. Atamızın Samsun Harekatı’nın kararlarını silah arkadaşları ile birlikte aldığı ve 1942 yılında müzeye dönüştürülen bu evde, yaşadığı döneme ait pek çok ize rastlamak mümkün. Pazartesi günü dışında haftanın her günü, 09.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz şekilde ziyaret edebileceğiniz İstanbul Atatürk Müzesi’nde; Atatürk’ün kişisel eşyalarından Kurtuluş Savaşı’na dair belgelere ve haritalara kadar pek çok şey sergilenmekte.
Atatürk’ün özellikle yaz aylarında sık sık ziyaret ettiği İstanbul Florya’da bulunan bu köşk, aynı zamanda önemli misafirlerin ağırlanıp çeşitli devlet çalışmalarının yapıldığı Atatürk evleri arasında yer alıyor. Şu anda müze olan Florya Köşkü’nü; pazartesi ve perşembe günleri hariç, kış aylarında 09.00-15.00, yaz aylarında ise 09.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul’un önemli tarihi yapıları arasında olan ve 1843-1856 yılları arasında dönemin padişahı Abdülmecid’in emriyle inşa edilen Dolmabahçe Sarayı, Mustafa Kemal Atatürk’ün son zamanlarını geçirdiği ve hayata gözlerini yumduğu yer olarak biliniyor. Pazartesi günü haricinde saat 18.00’e kadar ziyarete açık olan Dolmabahçe Sarayı’nda Atatürk’ün, her şeyiyle muhafaza edilen yatak odasını, çalışma odasını ve pek çok değerli eşyasını görebilirsiniz.
Atatürk’ün en sevdiği yerlerden biri olduğu bilinen Yalova’da, oldukça kısa sürede inşa edilen Yalova Köşkü oldukça önemli kararların alındığı yerlerden. Türk Tarih ve Dil Kurumlarının kurulması, Kur’an-ı Kerim’in Türkçe tercümesinin yapılması ve çok partili sisteme geçiş planları gibi tarihe mal olmuş kararların Yalova Atatürk Köşkü’nde verildiği biliniyor. Cumhuriyet Dönemi’nin erken dönem mimari örneklerinden biri olan ve tamamı ahşaptan yapılmış Yalova Atatürk Köşkü’nü pazartesi günleri hariç, 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Bursa Çekirge Caddesi’nde bulunan ve 19. yüzyılın sonlarında inşa edildiği düşünülen bu köşk, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 yılında Bursa’ya yaptığı ikinci ziyaretinde, Bursa Belediyesi tarafından kendisine armağan edilmiş. Atatürk’ün Bursa’yı her ziyaret ettiğinde konakladığı yer olan tarihi köşk, Cumhuriyet’in ilanının 50. yıl dönümü olan 1973 yılından beri müze olarak faaliyet gösteriyor. Bursa Atatürk Evi Müzesi’ni pazartesi günleri dışında, haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında gezebilirsiniz.
Alsancak’ta bulunan ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türk Ordusu’nun karargahlarından biri olarak kullanılan bu köşk, 1930-1934 yılları arasında Atatürk’ün İzmir’e her geldiğinde konakladığı ev olarak biliniyor. Atatürk’ün vefatının ardından 1941’de müze olarak halka açılan bu önemli mekânda pek çok önemli kişisel eşyayı görmeniz mümkün. İzmir Atatürk Müzesi’ni; haftanın her günü, 08.30-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Samsun’un Mecidiye Caddesi üzerinde yer alan ve 1902’da iki katlı bir otel olarak inşa edilen bu bina, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 yılında Samsun’a ayak bastığında kaldığı ilk yer olduğu için oldukça önemli, 08 Kasım 1998’de müze olarak ziyarete açılan bu noktada, Atatürk’ün kişisel eşyalarının yanı sıra, Atatürk ve silah arkadaşlarının bal mumu heykellerini de görebilirsiniz. Türk tarihinde ayrı bir öneme sahip Samsun’a yolunuz düşerse, bu değerli müzeyi haftanın her günü 08.00-17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Trabzon’da Soğuksu’yun çam ormanları içinde yer alan ve mimarisi ile dikkat çeken bu köşkün Atatürk ile buluşması, Ulu Önder’in 1924 yılı Trabzon ziyaretine dayanıyor. Soğuksu ziyareti sırasında köşkü çok beğenen Atatürk, bu köşkte ağırlanmış. Bugün müze olarak hizmet veren köşkte; Atatürk’ün fotoğraflarını, kullandığı eşyaları ve Trabzon’da yaptığı konuşmanın metnini de yakından inceleyebilirsiniz. Trabzon Atatürk Köşkü, haftanın her günü 09.00-19.00 arasında ziyaretçilere açık.
Adana Seyhan Caddesi üzerinde yer alan bu ev, 15 Mart 1923 tarihinde Atatürk ile eşi Latife Hanım’ı ağırlamış ve 1981 yılında ise müzeye dönüştürülerek halka açılmış. Haftanın her günü, 09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık olan müzede, döneme ait pek çok eşyayı inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Ayrıca her yıl, Atatürk’ün Adana’ya geliş tarihi olan 15 Mart’ta, bu binada tören düzenlendiğini de belirtmeden geçmeyelim.
1925 yılında Atatürk ve Latife Hanım’ın on bir gün boyunca konakladığı bu yapı, 1992 yılında Atatürk Müzesi haline getirilmiş. Anıtkabir’den gelen 22 adet Atatürk eşyasına, fotoğraflara ve çeşitli belgelere ev sahipliği yapan bu müze, haftanın her günü 09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık durumda.
Tam 12 kez Atatürk’ü ağırlamış olan Konya Atatürk Caddesi’nde yer alan bu ev, 1964 yılında müzeye dönüştürülmüş. Bugün burada sergilenen eserler arasında ise Atatürk’ün Konya ziyaretini anlatan belgeler, ziyaretleri esnasında aldığı notlar, kişisel eşyalar ve fotoğraflar yer alıyor. Müzeyi, haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret etmeniz mümkün.
Diyarbakır Gazi Köşkü ismiyle de ünlenmiş bu köşk, 1916-1917 yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün konakladığı yer olarak biliniyor. 1926 yılında Diyarbakır Belediyesi tarafından Ulu Önder’e hediye edilen ve günümüzde ziyaretçilere açık olan köşkü haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.