DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
25°C
Muğla
25°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Zatürre birinci sırada

KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, zatürrenin erken tanı ve tedaviyle ölümlerin önlenebileceğini belirtti. Prof. Dr. Özlü, Türkiye’de zatürrenin enfeksiyon kaynaklı ölümler arasında birinci sırada olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Zatürre birinci sırada
A+
A-
polat-galle

Türkiye’de enfeksiyon kaynaklı ölümler arasında zatürre ilk sırada yer alırken, bu önemli sağlık sorununa dikkat çekmek, hastalıktan korunmak, tedavinin düzenli kullanılmasını sağlamak ve riskli gruplar için aşılanmanın önemini vurgulamak için Dünya Sağlık Örgütü 2009 yılında, 12 Kasım gününü dünya zatürre günü ilan etti.

KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaptığı açıklamada zatürrenin erken tanı ve tedaviyle ölümlerin önlenebileceğini belirtti.

5 YAŞ ALTI VE 50 YAŞ ÜSTÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Özellikle 5 yaş altı ve 50 yaş üstü popülasyonlarda ve kronik hastalığı olanlarda zatürrenin ağır seyredebileceğini ifade eden Prof. Dr. Özlü, alkol, madde bağımlılığı ve sigara kullanımının da zatürre ölümlerini artırabileceğini vurguladı. Ayrıca, Covid-19 pandemisi sırasında ölenlerin büyük bir kısmının zatürre geliştiği bilgisini paylaştı.

Prof. Dr. Özlü, zatürrenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve risk grupları için yıllık grip aşısı, pnömokok aşıları gibi aşılar bulunduğunu söyledi. Hastalıktan korunma önlemleri arasında kronik hastalıkların kontrolü, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, dengeli beslenme, hareketli yaşam, uyku düzeni, sıvı alımı, stres yönetimi ve hijyen gibi faktörlerin yer aldığını belirtti.

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Zatürre birinci sırada

Prof. Dr. Tevfik Özlü

BELİRTİLERİ GÖRÜLDÜĞÜNDE UZMANA BAŞVURULMALI

Zatürre belirtileri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Özlü, semptomların ateş, üşüme, titreme, öksürük, nefes darlığı, göğüs ve kas ağrıları, morarma, solunum ve nabız hızının artışı, terleme, halsizlik, kırgınlık, bulantı ve ishal gibi belirtileri içerdiğini ifade etti. Bu semptomların varlığında hemen bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmanın ve erken tanı ile tedaviye başlamanın önemine değindi.

YÜZDE 40’INDA ÖLÜM RİSKİ VAR

Yoğun bakım gerektiren zatürre vakalarının yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 40’ında ölüm riski olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını vurguladı. (DHA)

polat-galle
ETİKETLER: , , , ,