DOLAR
32,5010
EURO
34,5533
ALTIN
2.499,13
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
22°C
Muğla
22°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C

Rus turist Türkiye tatili için kampanya başlattı

Rus turist Türkiye tatili için kampanya başlattı
A+
A-

Rusya’da Türkiye’ye yönelik uçuş yasağının 21 Haziran’a kadar uzatılması sonrası tepkiler devam ediyor.

Rusya’da “Turizm Federasyonu” adlı dernek, vatandaşların anayasal “dilekçe hakkı”nı change.org sitesinde açtıkları bir kampanyada kullanarak Devlet Başkanı Vladimir Putin dahil devletin tüm “en yüksek makamlarına” seslendi ve Türkiye charter uçuşlar dahil, tatil kısıtlamaların kaldırılması için başvuruda bulundu.

Rus basınına yansıyan haberlere göre, dilekçede devletten Anayasa’ya uyması ve Ruslara normal dinlenme hakkını geri vermesi” istendi.

TÜRKİYE UÇUŞLARI İÇİN ÇAĞRI

Derneğin dilekçesinde Rus yetkililerden kısıtlamaları kaldırması ve Türkiye, Mısır, Yunanistan, Tunus, Karadağ, Bulgaristan ve pandemide epidemiyolojik durumu normal olan, Rusya vatandaşlarını kabule hazır tüm ülkelerin uçuşlara açılması çağrısı yapıldı.

Turkrus.com’un aktardığı habere göre; turizm sektörü işletmelerinin üye olduğu derneğin dilekçesinde, “Aksi takdirde, turizm işinin tüm zararlarını ve turistlere yönelik yükümlülüklere ilişkin sorumluluğu karar vermekten sorumlu devlet yetkililerine yönlendirme ve ihlal edilen hakları savunmak için turistleri mahkemelere gönderme hakkını saklı tutarız” uyarısı yapıldı.

Dilekçeyi kaleme alanlar, taleplerini Rusya Federasyonu Anayasası’nın 2. bölümünün 27. maddesine dayandırdılar. Bu madde vatandaşların yurt içinde ve yurt dışında serbest dolaşım hakkını garanti ediyor.

“ON MİLYONLARCA VATANDAŞI DİNLENME HAKKINDAN MAHRUM BIRAKIYORSUNUZ”

Dilekçede iç ve dış turizmdeki durum “felaket” olarak nitelendi, turizmin sadece seyahat acenteleri olmadığı, ulaşımdan catering, eğlence ve müzelere kadar pek çok sektörü kapsadığı vurgulandı ve “Bu sektörlerde Rusya Federasyonu’nun milyonlarca vatandaşı ve turistlerle birlikte on milyonlarca kişi var. On milyonlarca vatandaşı çalışma, para kazanma ve dinlenme hakkından mahrum bırakıyorsunuz ve bu haklar Anayasa güvencesi altında” deniyor.

Yazıda, anayasal dinlenme hakkını kullanmanın imkansızlığı, yalnızca talep yoğunluğu nedeniyle Rus tatil destinasyonlarında yer olmamasıyla değil, aynı zamanda buralara gitmek isteyen herkesi barındırmanın objektif olarak imkansızlığından da kaynaklandığı vurgulandı. Bu nedenle dış destinasyonların açılması istendi.

“MALİ YIKIM, DÜŞÜNDÜĞÜNÜZDEN DAHA YAKIN”

Dilekçede, sıradan bir Rus vatandaşının, Rusya Federasyonu’nun tatil beldelerinde haksız yere yükseltilmiş bu fiyatlarla tatil imkanı olmadığı hatırlatıldıktan sonra, “Birçok vatandaşımız 2019 yılından bu yana normal tatil yapma fırsatından mahrum kaldı. Turistlerin iki yıl üst üste dinlenmediği bir durum, emek verimliliğinde düşüşe ve toplumsal hoşnutsuzlukta artışa yol açacak, bu da şüphesiz seçim sonuçlarını ve vergi tahsilatını etkileyecek” diye uyarı yapıldı.

Dilekçenin sonunda “Seyahat özgürlüğü yasağı da dahil olmak üzere mevcut politikaların yaygınlaştırılması, 2022 yılında veya belki daha öncesinde iflasların başlayacağının habercisidir. Mali yıkım, düşündüğünüzden daha yakın” denildi.