DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

Şaşırtıcı araştırma: Obsesyon ölüm riskini artırıyor

İsveç’te yapılan yeni bir araştırmaya göre, obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler, çok daha yüksek bir ölüm riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Şaşırtıcı araştırma: Obsesyon ölüm riskini artırıyor
A+
A-

OKB, tekrarlayan düşünceler (obsesyonlar), aşırı el yıkama ve nesneleri sürekli düzenleme (kompülsiyonlar) gibi tekrarlayan davranışlar içeren bir hastalık olarak biliniyor.

Araştırmacılar, elde ettikleri yeni bulguların OKB’li kişilerde ölüm oranlarına ilişkin en büyük çalışma olduğu bildirdi.

Çalışma için 61.378 İsveçli tespit edildi ve bunlar cinsiyet, doğum yılı ve ikamet edilen ilçeye göre OKB’si olmayan 613.780 kişiyle eşleştirildi. Ayrıca OKB’si olan 34.085 kişi ve OKB’si olmayan 47.874 kardeşleri üzerinde de çalışma yapıldı.

Gruplar ortalama olarak sekiz yıl boyunca izlendi. Araştırma döneminde OKB’si olan 4.787 kişi ve olmayan 30.619 kişi hayatını kaybetti.

Bilim insanları; doğum yılı, cinsiyet, ilçe, göçmenlik durumu, eğitim ve aile geliri gibi faktörler dikkate alındıktan sonra OKB’li kişilerde ölüm riskinin %82 arttığını belirledi.

OKB’si olan kişiler %31 oranında artan doğal ölüm riskiyle ve üç kat daha fazla doğal olmayan nedenden ölme riskiyle karşı karşıya çıktı.

Bulgular çarşamba günü BMJ dergisinde yayınlandı.

ARTAN RİSKTEN KAYNAKLI DOĞAL ÖLÜM NEDENLERİ

1. Solunum sistemi hastalıkları (%73)
2. Zihinsel ve davranışsal bozukluklar (%58)
3. Genital ve üriner sistem hastalıkları (%55)
4. Endokrin, beslenme ve metabolik hastalıklar (%47)
5. Dolaşım sistemi hastalıkları (%33)
6. Sinir sistemi hastalıkları (%21)
7. Sindirim sistemi hastalıkları (%20)

Ancak tüm bunlarla beraber, OKB’si olan kişilerde tümörlere bağlı ölüm riskinin %10 azaldığı da görüldü.

Araştırmacılar, doğal olmayan nedenler arasında intihar riskinin yaklaşık beş kat ve kaza riskinin de %92 arttığını tespit etti.

Bulgularda “OKB’li kişilerde ölümcül sonuç riskini azaltmak için daha iyi gözetim, önleme ve erken müdahale stratejileri uygulanmalıdır” ifadesi yer aldı.

BİRÇOK SEBEBİ OLABİLİR

OKB’ye tam olarak neyin sebep olduğu belli değil ancak hamilelik komplikasyonları ve çocukluk çağı travmaları gibi genetik ve çevresel faktörler göz önünde tutuluyor. Bu hastalığı tedavi etmek için sıklıkla psikoterapi ve antidepresanlar kullanılıyor.

​Araştırmacılar, OKB’li kadınların doğal olmayan sebeplerden ölme riskinin OKB’li erkeklere göre daha yüksek olduğunu belirterek, OKB’nin kadınlarda erkeklere göre daha yaygın olduğunu belirtti.

velux