DOLAR
32,5649
EURO
34,9847
ALTIN
2.420,19
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
23°C
Muğla
23°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
26°C

SOL Parti zamlara karşı sokağa çıktı: Zamlar geri alınsın!

SOL Parti zamlara karşı sokağa çıktı: Zamlar geri alınsın!
03.01.2022
425
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

SOL Parti, yılın ilk saatlerinde elektrik ve doğalgaza yapılan zamları protesto etmek için ülkenin birçok noktasında sokağa çıktı. Eylemlerde zamların geri alınması çağrısında bulunuldu, üyeler elektrik ve doğalgaz faturalarını yakarak tepki gösterdi.

SOL Parti üyeleri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Malatya ve Eskişehir’de zamları protesto etti. Eylemlerde yapılan açıklamada zamların geri çekilmesi çağrısında bulunuldu.

Eylemlere katılanlar, elektrik ve doğalgaza gelen zamları protesto etmek amacıyla yanlarında getirdikleri elektrik ve doğalgaz faturalarını yaktı.

İSTANBUL

İstanbul’da SOL Parti üyeleri, Kadıköy Süreyya Operası’nda bir araya geldi ve zamları protesto etti.

Eylemde basın açıklamasını SOL Parti İstanbul İl Başkanı Leyla Koç Üzüm okudu.

Üzüm, açıklamasında şunları söyledi:

“Bu ülkenin başına gelmiş en büyük felaket olan AKP iktidarı yeni yıla girerken elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere yaptığı zamlarla milyonların yeni yıla daha da yoksullaşarak girmesine sebep oldu. Enerji şirketlerini zenginleştirip, halkı yoksulluğa, karanlığa iten bu iktidar bir an evvel ülkenin başından defedilmelidir.Artık yeter! Yurttaşın bu iktidara dayanacak bir dakikası bile kalmadı.

Elektrik fiyatlarında yeni yılın ilk dakikasında – farklı tüketim gruplarına yüzde 50 ile yüzde125 oranında değişen zam yapıldı. Son zamlarla birlikte konutlarda kullanılan elektrik fiyatları yüzde 72,5-158,8 oranında arttı. Artış;ticarethanelerde yüzde 159,7, tarımsal sulamada yüzde 121,2, sanayide ise yüzde 158,8 oranında oldu.

Doğalgaz fiyatları ise, son bir yıllık dönemde, konutlar için yüzde 47,1, ticarethane ve küçük sanayide yüzde 76,1, büyüksanayide yüzde 345,1, elektrik üretim santralleri için yüzde 290,4 oranında arttı.

Benzin ve motorin fiyatları ise her gün değiştiği için takip edilemez durumda. Enerji girdileri fiyatlarında son bir yıl içindeki olağanüstü artışlar nedeniyle, faturalarını ödeyemedikleri için elektriği ve gazı kesilen milyonlarca konut abonesine, aynı sorunları yaşayacak on binlerce küçük işyeri sahibi de eklenecektir. Öte yanda doğalgazın, üretimlerinde sınai girdi olduğu sanayi tesisleri, yüzde 345 oranındaki fiyat artışlarını maliyetlerine derhal yansıtıp, kendi ürün satış fiyatlarını yükselteceklerdir. Üretim maliyetlerinde doğalgazın birincil rol oynadığı gaz yakıtlı santraller de maliyetlerinin arttığı gerekçesiyle elektrik fiyatlarını yükseltmeye çalışacaklardır. Bütün bunlar fiyat artışlarını hızla yükseltecek, hayat pahalılığını katlanarak arttıracaktır.

Kara kışın ortasında, bu hayat pahalılığı ve ekonomik kriz içinde yurttaştan daha fazla fedakarlık beklemek aymazlıktır. Fedakarlık yapacak birileri varsa bu ülkenin kaynaklarını yağmalayanlar, paralarına para katanlardır.

Onun için diyoruz ki;

1.Elektrik fiyatlarındaki artışlar fahiştir, kabul edilemez. Zamlar geri çekilsin.

2. Öncelikle 150 kWh elektrik yardımı uygulaması şeffaflaştırılarak ölçütleri kamuoyu ile paylaşılmalı ve yardım sınırı aylık 230 kWh’a yükseltilmelidir.

3. Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suya yansıyan KDV sıfırlanmalıdır.

4. Maddi imkansızlık nedeni ile elektrik, doğalgaz , su faturalarını ödeme zorluğu çekenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, bu ihtiyaçlar kamu kaynaklarından sağlanıp, halkın karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir.

5. Hızla artan fiyatlar karşısında düşük ücretleri hızla eriyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkanverecek düzeye yükseltilmelidir.

Burada sıraladığımız maddeler acilen hayata geçirilmelidir. Aksi halde bu zamlar hayat pahalılığını daha da arttıracak ve emekçi halka hayatı çekilmez hale getirecek, milyonlarca yurttaşı soğuk ve karanlık günlere mahkum edecektir.

Zamlar hemen şimdi geri alınmalıdır!”

sol-parti-zamlara-karsi-sokaga-cikti-zamlar-geri-alinsin-962628-1.

ESKİŞEHİR

SOL Parti üyeleri, Eskişehir Köprübaşı Adalar’da düzenlenen eylemde, ‘Cesaretiniz varsa halkın gözüne bakın. Zamlara, pahalılığa yeter! Elektrik ve doğalgazda zamlar geri çekilsin, yüzde 18 olan KDV sıfırlansın’ yazılı pankart açtı, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Artık bıçak kemiğe dayandı”, “Zam, zulüm, işsizlik. İşte AKP” sloganları attı.

SOL Parti Eskişehir Şubesi adına konuşan Mert Bulut, vatandaşın bu iktidara dayanacak bir dakikası bile kalmadığını söyledi.

sol-parti-zamlara-karsi-sokaga-cikti-zamlar-geri-alinsin-962627-1.

Halkın soğuk ve karanlığa mahkum edildiğini ifade eden Bulut, şirketlerin fedakarlıkta bulunmasını ve zamları geri çekmesini isteyerek şu taleplerde bulundu:

“Kara kışın ortasında bu hayat pahalılığı ve ekonomik kriz içinde vatandaştan daha fazla fedakarlık beklemek aymazlıktır. Fedakarlık yapacak birileri varsa bu ülkenin kaynaklarını yağmalayanlar, paralarına para katanlardır. Onun için diyoruz ki elektrik fiyatlarındaki artışlar fahiştir, kabul edilemez. Zamlar geri çekilsin. Öncelikle 150 kWh elektrik yardımı uygulaması şeffaflaştırılarak ölçütleri kamuoyu ile paylaşılmalı ve yardım sınırı aylık 230 kWh’ yükseltilmelidir. Konutlarda elektrik, doğal gaz ve suya yansıyan KDV sıfırlanmalıdır.

Maddi imkansızlık nedeniyle elektrik, doğal gaz, su faturalarını ödeme zorluğu çekenlerin elektrik, doğal gaz ve suyu kesilmemeli; bu ihtiyaçlar kamu kaynaklarından sağlanıp halkın karanlıkta, soğukta ve susuz kalması önlenmelidir.

Hızla artan fiyatlar karşısında düşük ücretleri hızla eriyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkan verecek düzeye yükseltilmelidir.”

Eyleme katılanlar, elektrik ve doğal gaza gelen zamları protesto etmek amacıyla yanlarında getirdikleri elektrik ve doğalgaz faturalarını yakarak zamların geri çekilmesini talep etti.

sol-parti-zamlara-karsi-sokaga-cikti-zamlar-geri-alinsin-962622-1.

İZMİR

SOL Parti İzmir İl Örgütü, yeni yılda elektrik ve doğalgaza yapılan zamları protesto etmek için Şirinyer Migros önünde bir basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan Deniz Özçelik, Türkiye’nin derin bir krizin içinde olduğunu vurgulayarak, “Tek adam rejiminin yarattığı güvensizlik, kuralsızlık, belirsizlik ve keyfilik krizi daha da derinleştiriyor. Erdoğan’ın fantastik tezleri, TÜİK’in sahte verileri, bir NAS bir Çin modeli derken ülkemiz felaketten felakete sürüklendi. Üç ayda dövizi de faizi de enflasyonu da yükseltmeyi başardılar! Her adımda yeni zam ve vergilerle halkı soydular. Bunu da başarı olarak sunup övündüler! Bu soygun yeni yılın ilk günü elektrik ve doğalgaz zamlarıyla devam etti. Isınmak zaten zorken yeni zamlarla imkânsız hale geldi. Enerji şirketleri zenginleşsin diye bizler soğuğa ve karanlığa mahkûm edildik. Zamlara, pahallığa yeter! Bu iktidar zenginlerin, mega şirketlerin, patronların iktidarıdır” diye konuştu.

SOL Parti, elektrik ve doğal gaza yılbaşında yapılan zamlara karşı Ankara’nın Keçiören ilçesinde eylem yaptı. SOL Partililer, zamları elektrik ve doğalgaz faturalarını yakarak protesto etti.

Eylemde konuşan Sol Parti Keçiören İlçe Başkanı Murat Güzel, şunları söyledi:

“Enerji bir insan hakkıdır. Elektrik ve doğal gaz zamları geri çekilsin. Yüzde 18 olan KDV sıfırlansın. Bu hizmet halka kolayca karşılayabileceği bedellerle sunulmalı ve bu çerçevede yapılan zamlar geri alınmalıdır. Ne şekilde tarif edildiği tartışmalı bir sosyal yardım programı yerine, sayıları her gün artan enerji yoksulluğunu ortadan kaldırmak için 4 kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayacak miktar olan 230kwh elektrik ücretsiz olmalıdır. Elektrik ve doğal gazda yüzde 18 olan KDV sıfırlanmalıdır. Özelleştirmeler iptal edilmeli, özelleştirilen tüm enerji üretim ve dağıtım kurumları geri alınmalıdır. Acil taleplerimiz için, geleceğimiz için birlikte mücadele edelim.”

MALATYA

SOL Parti Malatya İl Örgütü; “zamlara, hayat pahalılığına yeter” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

SOL Parti Malatya İl Başkanı Ali Amanat, “Bu ülkenin başına gelmiş en büyük felaket AKP iktidarı, yeni yıla girerken elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere milyonların yeni yıla daha da yoksullaşarak girmemize neden oldu. Enerji şirketlerini zenginleştirip halkı yoksulluğa, karanlığa iten bu iktidar bir an önce tedavülden kaldırılmalıdır” dedi.

BURSA

SOL Parti üyeleri Bursa’da sokağa çıktı.

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar protesto edilirken, yapılan açıklamada ‘zamlar geri alınsın’ çağrısında bulunuldu.

Bodrum Ev Emlak