DOLAR
32,3653
EURO
34,9637
ALTIN
2.325,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Sumak Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Akdeniz mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında bulunan sumak yemeklere ve salatalara verdiği muhteşem ekşi lezzetiyle biliniyor. Sumak hazırlanan yemeklere kendine has bir lezzet katmasının yanında şekeri ve tansiyonu dengeliyor. Et yemeklerine ve soğan salatalarına yoldaşlık eden sumak yöresel yemeklerde de sıkça kullanılıyor. Anadolu ve Orta Doğu mutfağında yaygın olarak kullanılan sumak koronavirüs ile mücadelede yardımcı olduğu duyulduktan sonra Batı mutfağında da kullanılmaya başladı. Siz de “Sumak nasıl tüketilir” sorusunun cevabını arıyorsanız haberimizi okumaya devam edin.

Sumak Hangi Yemeklerde Kullanılır?
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Akdeniz ve Orta Doğu mutfağının olmazsa olmaz baharatları arasında bulunan sumak antioksidan etkisiyle hem sağlığımızı koruyor hem de yemeklerimize farklı bir lezzet katıyor. Sumak sağlık üzerinde yarattığı pek çok pozitif etki nedeniyle sağlıklı beslenme programında yer alması gereken besin türleri arasında bulunuyor. Beslenme programınıza almak istediğiniz sumağın yemeklere nasıl katıldığı hakkında bilginiz yoksa haberimize göz atın.

SUMAK NEDİR?

Ülkemizde iyi bilinen baharatlardan biri olan sumak Antep fıstığı ailesine dahildir. Sumak ağacı olarak bilinen Rhus bitkisinin küre şeklinde kırmızı renkli meyvelerinden elde edilir. Ekşi bir tadı olan sumak çalı görünümündedir. Sumak toplandıktan sonra uygun teknikler yardımıyla kurutulur. Ardından baharat olarak kullanılmak üzere toz haline getirilir. Sumak toz haline getirildikten sonra genellikle tuz ile karıştırılarak kullanılır. 1 gram ağırlığındaki sumağın içerisinde 0.11 mg sabit yağ, 0.017 mg toplam şeker, 0.04 mg protein ve 15.96 mg tanen bulunuyor.

SUMAK YEMEKLERE KATILIR MI?

Türk mutfağının en sık kullanılan ve bilinen baharatları arasında yer alan sumak salataların yanı sıra yemeklere de katılıyor. Sumağın yemeklere katılmasındaki amaç yemeklere ekşi tat vermesi ve renk vermesi. Doğu ve güneydoğu mutfağında tane sumak sıcak suda bekletildikten sonra elde edilen ekşi su yemeklere ekşi lezzet vermesi için kullanılıyor. Buna ek olarak yemeklere renk vermesi için de kullanılan sumak kokuyu azaltıcı bir etkiye sahip olduğu için genellikle soğan salatalarında yaygın olarak katılıyor. Diğer salata çeşitlerindeyse çeşni olarak kullanılıyor.

SUMAK HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR?

Yemeklerde tükettiğiniz tuzu azaltmak veya kullanmayı bırakmak istiyorsanız baharat kullanmak en kolay çözüm yoludur. Yemeklerinize sumak ilave ederek tuz kullanmayı bırakabilir, yemeklerinize farklı bir lezzet verebilirsiniz. Ayrıca, sumak sayesinde yemeğinizin rengi de daha görkemli olacaktır. Sumağı salatalardan dolmalara köftelerden kebaplara kadar pek çok yemekte kullanabilirsiniz. Mesela, hazırlayacağınız mercimek köftesi veya dolmalara sumak ekleyerek yemeğinizin farklı bir lezzet kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra zeytinyağlı yemeklere ve yoğurtlu kebaplara sumağın ekşimsi tadı çok yakışır. Sumak kullanarak salatalarınızı farklı bir şekilde lezzetlendirebilirsiniz. Soğan, maydanoz ve limondan oluşan oldukça sağlıklı bir salataya sumak ekleyerek lezzet katabilirsiniz. Sumağın yakıştığı yemekler arasında Arnavut ciğeri ve kuru patlıcan dolması gibi yemekler de yer alır. Bu yemeklerde sumağı baharat olarak kullanabilirsiniz.

SUMAK NASIL TÜKETİLİR?

Sumak ülkemizde sık sık kullanılan baharatlar arasında gelir. Genellikle salatalarda kullanılsa da bamya yemeği ya da ekşili dolmalarda ekşi lezzet vermesi için sumak suyu kullanılır. Bunun yanı sıra kronik faranjit, balgam, kuru öksürük ya da boğaz ağrınız varsa sumak çayı tüketerek hastalığınızın iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Faydalı bir bitkisel destekleyici tedavi alternatifi olan sumak çayını hazırlamak oldukça basittir. 1 tatlı kaşığı sumağı bir çay bardağı suyun içerisine ekleyerek bir cezvede kaynatabilir, sumak çayını günün istediğiniz saatinde tüketebilirsiniz.

SUMAK TANSİYONU YÜKSELTİR Mİ?

İnsan sağlığına pek çok katkı sunan sumak diüretik etkiye sahiptir. Diüretikler vücutta idrar söktürücü etki gösterir. Sumak vücutta gösterdiği bu etki sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarından korunmaya destek olur. Bunun yanı sıra yüksek tansiyonu da diüretik etkisiyle düşürür. Antioksidan özelliğiyle vücudunuzda biriken toksik maddelerin atılımına da yardımcı olur. Sumağı düzenli olarak tükettiğinizde tansiyonunuz da düzene girer.

Bütün bitkiler gibi sumağı kullanırken de dikkatli olmanız gerekir. Kronik hastalığınız varsa veya sürekli ilaç kullanıyorsanız düzenli olarak sumak üketmek için mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Bununla birlikte bebek bekliyorsanız veya emziren bir anneyseniz düzenli olarak sumak kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerekir.

Aktur tatil sitesi