DOLAR
32,5994
EURO
34,7386
ALTIN
2.496,60
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
13°C
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Tam kapanmada konaklama ve seyahatler nasıl olacak?

Tam kapanmada konaklama ve seyahatler nasıl olacak?
A+
A-
velux

29 Nisan’dan 17 Mayıs’a kadar uygulanacak olan tam kapanma sürecinde yurt içi ve yurt dışı seyahatler nasıl olacak? Otel rezervasyonu olanlar ne yapacak? Konaklama tesisleri faaliyet gösterecek mi? İşte yanıtı…

OTELLER SADECE SEYAHAT İZİN BELGESİ ALANLARA HİZMET VEREBİLECEK

Hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’da başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’da bitecek şekilde uygulanacak olan tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlaması sürecinde konaklama tesisleri sadece zorunlu durumlara bağlı olarak seyahat izin belgesi alan kişilere hizmet verecek. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre otel rezervasyonu bulunanlar da seyahat kısıtlamasından muaf sayılmayacak. Seyahat için zorunlu halleri bulunanlar otel konaklaması yapabilecek.

Not: Otel personelinin bu izin belgesini denetleme görevi olmadığından herhangi bir polis denetmesi durumunda otelde seyahat izni belgesi olmadan konaklayan kişiye para cezası uygulanacaktır.

O YABANCILARA DA MUAFİYET YOK!

Rezervasyonu bulunan vatandaşlar için sokağa çıkma ve/veya şehirlerarası seyahat kısıtlamasında herhangi bir muafiyet sağlamayacak. Yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet ise sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancıları kapsayacak.

İkamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri dahil olmak üzere turistik faaliyetler kapsamı dışında ülkemizde bulunan yabancılar sokağa çıkma kısıtlamalarına tabii olacak.

ZORUNLU HALLER DIŞINDA ŞEHİRLERARASI SEYAHAT YASAK

29 Nisan akşamı başlayacak tam kapanma kararına göre şehirlerarası seyahatler özel izne bağlı olacak. Yani zorunlu haller dışında seyahat edilmesine izin verilmeyecek. Cenaze, asker terhisi, son 5 gün içerisinde o şehre gelip ikamet adresine geri dönecekler, hastane tedavisi görüp taburcu olanlar gibi özel haller dışında şehirlerarası seyahate izin verilmeyecek.

İlgili zorunlu halini ibraz eden belgelere sahip olanlar e-devlet üzerinden İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden Valilik/Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla seyahat edebilecekler. Seyahat İzin Belgesi verilen kişiler seyahat süreleri boyunca sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

SADECE SEYAHAT İZNİ OLANLARA BİLET VERİLECEK

Şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım yolu ile (uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu ulaşım aracıyla) seyahat edecek kişilerin biletleme işlemi yapılmadan önce seyahat izin belgesinin olup olmadığı kontrol edilecek, geçerli bir seyahat izninin bulunması halinde biletleme işlemi gerçekleştirilecek. Onun dışında bu kişilere bilet kesim işlemi yapılmayacak. Daha önce uçak bileti satın alanlar ise havayollarının belirleyeceği yeni şartlara göre işlem yapacaklar.

NOT: Yurt dışı seyahatler için henüz kesin bir bilgi yayınlanmamıştır. Detaylar geldiğinde ilgili bölüm güncellenecektir. Bizi takipte kalın…

Yetkili otoritelerin kararı gereği 29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasında yurt içi uçuşlar için seyahat izin belgesi zorunlu olacaktır. Belgesi olan yolcular uçuşlarını gerçekleştirebilirler.

Pegasus Havayolları: Değerli misafirlerimiz, 27 Nisan 2021 tarihinden önce alınan ve 17 Mayıs’a kadar olan tüm yurt içi biletler için cezasız değişiklik, açığa alma ve ücretsiz iptal haklarınız bulunmaktadır.

Türk Hava Yolları: 29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasında yurt içinde seyahat etmeyi planlayan yolcularımız, seyahat izin belgelerini ibraz etmeleri ve uçuşa elverişli HES kodunu sağlamaları durumunda seyahatlerini gerçekleştirebilecekler.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA HES KODU RİSKSİZ OLANLAR KABUL EDİLECEK

Uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla yapılacak seferlerde yolcuların araçlara kabulü HES kodu sorgulaması sonrası yapılacak. Kişiler tanılı/temaslı gibi sakıncalı bir durumun olmaması halinde araca alınacaklar.

YÜZDE 50 YOLCU TAŞIMA KAPASİTESİ

Uçaklar hariç şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarında yüzde 50 yolcu taşıma uygulaması yapılacak. Araç içindeki yolcuların oturma şekli ise yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek (1 dolu 1 boş) şekilde olacak.

SEYAHAT İZİN BELGENİZİ VE BİLETİNİZİ MUTLAKA YANINIZDA BULUNDURUN!

Kısıtlama döneminde seyahat yapılabilmesi için özel izin belgesi alan vatandaşlar uçak, otobüs ve özel araçlarında seyahat edebilecekler. Son dakika sefer değişiklik ve iptallerinden otomatik olarak haberdar edilmek, terminallere gidiş-dönüşlerde ceza almamak için elektronik bilet kayıtlarınızı ibraz edebilmek ve fiziksel teması en aza indirmek amacıyla biletlerinizi online kanallar üzerinden almanızı öneririz. Ayrıca 29 Nisan sonrasındaki dönemde seyahat izni alabilecek durumda olanlar, terminallere gidiş-dönüşlerde sokağa çıkma yasakları nedeniyle ceza almamaları için seyahatlere ilişkin izin belgelerinin yanı sıra, biletlerinin ekran görüntüsünü, SMS mesajlarını veya onaylı e-postalarını seyahat öncesinde, seyahat sırasında ve seyahat sonrası ikametlerine giderken mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekiyor.

Tam kapanma kararları seyahat bileti sitelerini kilitledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı tam kapanma ve şehirler arası seyahat kısıtlamasıyla ilgili kararlar, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi şehir değiştirmek isteyenleri online bilet aramasına yöneltti. Kararın açıklanmasıyla birlikte seyahat bileti sitelerinde ciddi bir artışa neden oldu.

Örneğin; Enuygun’dan yapılan uçak bileti aramaları 6,5 kat arttı, otobüs bileti aramaları da 15 katına çıktı. Uçak bileti alanların yüzde 93’ü tek yön biletleri tercih etti. Otobüs ve uçak bileti satış platformu obilet.com’dan yapılan açıklamada ise seyahat kısıtlaması kararının açıklandığı ilk saniyelerde obilet.com web sitesinde normalden 4 kat fazla ziyaretçi geldiği, açıklamayı takip eden 5. dakikada ise bu oranın 7 kata çıktığı belirtildi.

Aktur tatil sitesi