TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen maddelerle 18 yaş altı çocuklar ve 25 yaş altı öğrenciler için eğlence vergisi muafiyeti getirildi. Belediye taşınmazlarında taksitli satışın önü açılırken, araç tescil süresi 15 iş gününe çıkarılıyor.
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 3 maddesi daha kabul edildi. Kabul edilen maddelerle 18 yaş altındaki çocuklar ve öğrenimi devam eden 25 yaş altındaki öğrenciler için eğlence vergisi muafiyeti getirilirken, belediye ve il özel idarelerine ait taşınmazların taksitle satılabilmesinin önü açıldı. Araç tescil süresi de 3 iş gününden 15 iş gününe çıkarılıyor.
Genel Kurul’da kabul edilen düzenlemeler; belediye gelirleri, kamu taşınmazlarının satışı ve araç tescil işlemlerine ilişkin değişiklikler içeriyor.
Belediye Gelirleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yer alan biletli eğlence yerlerinde 18 yaşını doldurmamış çocuklar ile öğrenimi devam eden 25 yaş altındaki öğrencilerden eğlence vergisi alınmayacak.
Düzenleme; sirk, lunapark, çalgılı bahçe ve benzeri biletle girilen yerleri kapsıyor.
Devlet İhale Kanunu’nda yapılan değişiklikle il özel idareleri, belediyeler ve bunların kurduğu mahalli idare birliklerine ait taşınmazların satış bedelinin peşin veya taksitle ödenebilmesine olanak tanınıyor.
Buna göre, taksitli ödeme yapılabileceğinin ihale ilanında belirtilmesi ve ihaleyi kazanan isteklinin talep etmesi halinde satış bedelinin en az yüzde 25’i peşin ödenecek. Kalan tutar ise en fazla 2 yıl içinde ve en fazla 12 taksitle, kanuni faiz uygulanarak tahsil edilecek.
Taksitli satışlarda banka teminat mektubu verilmesi ya da taşınmaz üzerinde idare lehine kanuni ipotek kurulması halinde taşınmazın tapuda alıcı adına devredilebilmesi mümkün olacak.
Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikle, elektronik ortamda tescili mümkün olan araçlar için satış tarihinden itibaren tescil süresi uzatılıyor.
Mevcut uygulamada 3 iş günü olan süre, düzenlemeyle 15 iş gününe çıkarılıyor.
Teklifin 16’ncı maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verildi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine birleşim, bir sonraki gün toplanmak üzere kapatıldı.
Kanun teklifinin kalan maddelerine ilişkin görüşmelerin TBMM Genel Kurulu’nda devam etmesi bekleniyor.