DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

Tekkeköy Mağaraları 300 bin ziyaretçiyle doldu taştı

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi, insanlık tarihinin başlangıç noktasını gözler önüne seriyor. Eski Taş Çağı’ndan kalan mağaralar, 300 bin ziyaretçiyi ağırladı.

Tekkeköy Mağaraları 300 bin ziyaretçiyle doldu taştı
A+
A-
velux

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan ve Eski Taş Çağı’ndan (Paleolitik Dönem) kalan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi’ni son bir yılda 300 bin kişi ziyaret etti.

Tekkeköy ilçesinde yer alan ve geçmişi Eski Taş Çağı’na kadar uzanan arkeolojik sit alanı “Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi”nin turizm potansiyelini artırmak amacıyla Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nca (DOKAP) desteklenen, Tekkeköy Belediyesince hayata geçirilen yaklaşık 3 milyon liralık “Gezi ve Yürüyüş Yolları ile Seyir Terasları” projesi geçen yıl tamamlandı.

Tekkeköy Mağaraları 300 bin ziyaretçiyle doldu taştı

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Tekkeköy Mağaralarının bulunduğu alanda tarihi süreçte 14 uygarlığın yaşadığını söyledi.

Tarihte ilk kez katlı yaşama geçilen yer olarak gösterilen mağaraların kat planlı olduğunu ifade eden Togar, “Tekkeköy’de kazı çalışmalarına tekrar başlamak için çalışma yürütüyoruz. Çalışmalar tekrar başladığında hem Türkiye’miz için hem dünya için bir kültür mirası olarak insanlığa ve ülkemize armağan etmeyi amaçlıyoruz.

Samsun’un yerli ve yabancı en fazla turist ziyaretinin olduğu bölge olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Karadeniz’e tur düzenleyen turizm acentelerinin es geçmediği bir mekan burası. İlçe belediyesi olarak bu firmaların tamamını burada ağırlıyoruz” dedi.

Togar, milattan önce 6 binli yıllarda Tekkeköy Mağaralarında yaşam belirtileri bulunduğunu belirterek “Katlı yaşama geçilen ilk yer olduğunu biliyoruz. Hatta bu bölgenin kimi yerlerinde gemi halat bağlantı yerlerinin izlerine rastlayabiliyoruz.

Bu bölgenin tamamı sular altında o zaman. Sular çekildikten sonra burada yaşam devam etmiş. Yaptığımız Arkeoloji Vadisi’ni o zamanki yaşamın, o tarihi heykelciklerle, aile yaşantısıyla, figürleriyle donatıldığı ve açık alanda o tarihin canlandırıldığı bir açık alanlı arkeoloji müzesi olarak dizayn ettik” diye konuştu.

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi’nin her geçen gün daha çok ilgi gördüğünü dile getiren Togar şunları kaydetti:

“Son bir yılda resmi kayıtlı olarak 300 bin ziyaretçi ağırladık. Burayı ziyaret eden herkesin mağaralara kadar gezip görebilmeleri, onların içerisindeki en azından bir fotoğrafı, anıyı ölümsüzleştirebilmeleri için burada ahşap yürüyüş yolları yaptık.

Şimdi önümüzdeki süreç içerisinde vadimizin ortasından geçen trafikten arındırılmış bölge için bir hayalimiz var. Her iki tepeye ziyaretçileri götürüp getirebilecek teleferik ve ortadan geçen dereyi şişirme yöntemiyle su tutup içerisinde küçük bir Venedik oluşturmayı arzu ediyoruz.” (AA)

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: , , , ,