DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
30°C
Muğla
30°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Açık
27°C

TÜİK 23 Nisan öncesinde ‘İstatistiklerle Çocuk 2023’ raporunu yayımladı: En çok ölüm yaralanma ve zehirlenmeden

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), önceki gün “İstatistiklerle Çocuk 2023” raporunu yayımladı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde yayımlanan raporda Türkiye Sağlık Araştırması 2022 sonuçlarında yer alan çocuklarla ilgili sağlık verilerine de yer verildi.

TÜİK 23 Nisan öncesinde ‘İstatistiklerle Çocuk 2023’ raporunu yayımladı: En çok ölüm yaralanma ve zehirlenmeden
A+
A-
polat-galle

Buna göre 2-14 yaş grubundaki çocukların yüzde 1.5 ile en fazla öğrenmede ve yürümede zorluk çektiği görüldü. Çocuklarda son altı ay içinde görülen hastalıklar 0-6 yaş grubunda yüzde 31.3 ile en çok üst solunum yolu enfeksiyonu oldu. Bunu yüzde 29.4 ile ishal, yüzde 6.9 ile alt solunum yolu enfeksiyonu, yüzde 6.7 ile kansızlık izledi.

1-17 yaş grubunda en fazla çocuk ölümleri, dışsal yaralanma ve zehirlenmeler nedeniyle gerçekleşti. Sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları nedeniyle 866 çocuk, iyi huylu ve kötü huylu tümörler nedeniyle 635 çocuk, dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle 385 çocuk hayatını kaybetti.

Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan çocuk sağlığı ve hastalıkları anabilim dalı uzmanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, verilerin beklentiler dışında olmadığını belirtti. Küçükosmanoğlu, “Özellikle bulaşıcı hastalıklar ve enfeksiyon hastalıkları gibi nedenlerle ölümler giderek azalıyor. Beklenen yaşam süresi artıyor ve bebek ölümlerinde de azalma yaşanıyor” dedi.

‘AŞILAMA ETKİLİ’

Küçükosmanoğlu, “Bunların nedenleri çeşitli fakat en önemlisi doğum sayısının azalması. Çevre koşullarının da tüm dünyada iyileşmesiye ölümler azalıyor. Bu nedenle de dışsal yaralanmalar ve zehirlenmeler nedeniyle ölümler ön plana çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, çocuklarda en çok görülen hastalık türlerinin başında gelen üst solunum yolu hastalıkları rahatsızlıklarına ilişkin ise “Çocukların o yaşlardaki bağışıklık sistemlerinin güçsüzlüğü, aile ortamından çıkarak kreşokul ortamına karışmaları nedeniyle bu türk enfeksiyon hastalıkları daha sık görülüyor” değerlendirmesinde bulundu. Aşılanmaya da dikkat çeken Küçükosmanoğlu, “Özellikle menenjit ve pnömokok (zatürre) aşılarının, bu hastalıklar nedeniyle ölümleri azalttığına” dikkat çekti.

Bodrum Ev Emlak