DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C

Turistlerin gözdesi Sagrada Familia’nın bitiş tarihi belli oldu

İspanya’nın Barselona şehrinde bulunan ve turistlerin gözdesi olan Sagrada Familia Bazilikası’nın inşası yıllardır devam ediyordu. Eserle ilgili son durum açıklandı.

Turistlerin gözdesi Sagrada Familia’nın bitiş tarihi belli oldu
A+
A-

Modern mimarinin öncülerinden biri sayılan Antoni Gauidi’nin 1883 yılında devraldığı ancak tamamlayamadan vefat ettiği eseri Sagrada Familia Bazilikası’nın yeni tamamlanma tarihi 2026 olarak belirlendi; bu tarih, ilk taşın döşenmesinden 144 yıl sonraya denk geliyor.

Antoni Gaudí’nin başyapıtını tamamlamakla görevlendirilen kuruluşun başkanı, binanın mimarının ölümünün yüzüncü yılına denk gelen tarihi geçtiğimiz hafta duyurdu.

Esteve Camps, Barselona’nın en yüksek binası olan ve İsa Mesih’e adanan 172,5 metrelik merkezi kule de dahil olmak üzere binayı bitirmek için para ve malzemeye sahip olduklarını söyledi.

Binanın 2026 yılına kadar tamamlanması planlansa da, heykeller ve dekoratif detaylar ile en önemlisi ana girişe giden merdiven üzerindeki çalışmaların 2034 yılına kadar devam etmesi bekleniyor.

1882’de çalışmalar başladığında alan açık tarım arazisiydi ancak aradan geçen yıllarda şehir kilisenin etrafında büyüdü. İki büyük şehir bloğu boyunca uzanan merdiven yaklaşık 1.000 aile ve işyerinin yerinden edilmesini gerektirecek.

“PLANI HARFİYEN UYGULUYORUZ”

Bazı Gaudi akademisyenleri buna karşı çıkarken Camps, merdivenlerin her zaman mimarın planının bir parçası olduğu konusunda ısrar ediyor.

“Gaudi’nin planını harfiyen uyguluyoruz” dedi ve “Biz onun mirasçılarıyız ve onun projesinden vazgeçemeyiz. 1915 yılında yerel yönetime sunulan ve Gaudí’nin imzasını taşıyan planda merdiven de yer alıyor.” diye ekledi.

Sagrada Familia, kuruluşundan bu yana savaş, ihmal ve finansman eksikliğinden etkilenmişti. Covid-19 salgını da tesisteki çalışmalara iki yıllık bir ara verilmesine neden oldu.

Kitle turizminin ortaya çıkmasından önce, çalışma yalnızca tövbe eden günahkarların bağışlarıyla finanse ediliyordu, bu da nakit akışını öngörülemez hale getiriyordu ve birçok kişi çalışmanın tamamlanabileceğinden şüphe ediyordu.

Artık yılda 5 milyona yakın ziyaretçinin ziyaret başına 25-40 € ödemesiyle istikrarlı bir geliri bulunuyor. Gelen 125 milyon Euro’nun yarısından biraz fazlası işin tamamlanmasına gidiyor. Kilisenin hesaplarını yayınlama zorunluluğu olmadığından geri kalanın nasıl harcandığı ise bir sır olarak kalıyor.

velux
ETİKETLER: