Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıklamalarına göre, Türkiye, dünyada büyük bir pazar payına sahip olan istiridye yetiştiriciliğini başlatmayı planlıyor. Mevcut çalışmalarla birlikte, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 10’dan fazla istiridye üretim çiftliği kurulması ve bu çiftliklerde 5-10 bin ton üretim yapılması hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünya su ürünleri pazarında büyük paya sahip olan istiridye yetiştiriciliğini Türkiye’de başlatmayı planladıklarını duyurdu. Bakan, Türkiye’nin bu alandaki potansiyelini değerlendirmek amacıyla harekete geçtiklerini ifade etti.
Türkiye, denizlerde balık yetiştiriciliği yanı sıra diğer su ürünleri yetiştiriciliğinde de ciddi ilerlemeler kaydediyor. Çift kabuklulardan olan ve deniz suyunu organik temizleyen midyenin yetiştiriciliği 2015’te başlatılmıştı ve şu anda yıllık 5 bin 500 ton üretim gerçekleştiriliyor. Yumaklı, “Teşvik kapsamında aldığımız midye yetiştiriciliği için destekleme ödemesi yapıyoruz.” dedi.
Dünyada su ürünleri pazarında önemli bir yere sahip olan istiridye için de Türkiye’de yetiştiricilik planları yapılıyor. İstiridye yetiştiriciliği, Fransa, İspanya, Çin, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde büyük pazar payına sahip. Bakan Yumaklı, sektörden gelen talep üzerine uygun bölgelerde istiridye yetiştiriciliğini başlatmayı planladıklarını belirtti.
Bakanlık ve FAO işbirliğiyle “Çift Kabuklu Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Çalıştayı” düzenlendi. Bu çalıştayın sonuçları, Bakanlık tarafından değerlendirilecek ve Türkiye’de istiridye üretiminin başlaması için gereken adımlar atılacak.