DOLAR
34,0543
EURO
37,6183
ALTIN
2.742,46
BIST
9.656,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
25°C
Muğla
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Açık
29°C
Cuma Yağmurlu
29°C

Türkiye Turizm Sezonunu Üç Bayramla Erken Açtı

Türkiye Turizm Sezonunu Üç Bayramla Erken Açtı

Türkiye Turizm Sezonunu Üç Bayramla Erken Açtı

Türkiye’de her yıl 15-22 Nisan tarihlerinde kutlanan Turizm Haftası ile sezonun açılışı yapılan turizm sektörü, bu yıl üç bayramla birlikte sezonu yaklaşık 1 ay erken başlattı.

Nevruz, Paskalya ve Ramazan bayramlarıyla birlikte 2024 sezonunun erken açıldığını belirten turizm sektörü temsilcileri, önümüzdeki iki aylık süreçte dört önemli bayram ve tatil dönemi yaşanacağını ifade ettiler.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, bu yılın turizm sezonunun mart ayının üçüncü haftası itibarıyla Nevruz, Paskalya ve nisan başındaki Ramazan bayramı tatilleriyle birlikte erken başladığını ve turist sayısında geçen yıla göre %20’lik bir artış olduğunu bildirdi. Kavaloğlu, Rusya, Almanya, İngiltere ve Polonya’nın Türkiye’nin en etkili pazarları olduğunu söyledi.

Sektörde yaşanan bu erken hareketliliğin devam edeceğini belirten Kavaloğlu, yaklaşık iki aylık süreçte Hollanda, Rusya, Almanya ve Almanya Pfingsten bayramına bağlı tatillerin beklendiğini ifade etti. Ayrıca, Ramazan Bayramı sonrasında da yüksek turist akışının devam etmesinin beklendiğini dile getirdi.

İç turizmin de canlanmaya başladığını vurgulayan sektör temsilcileri, özellikle Ramazan Bayramı tatilinin dokuz gün olması nedeniyle yerli turistlerin tatil fırsatlarını değerlendirdiğini ve rezervasyonların arttığını belirttiler.

Sektörün hedefleri arasında 2024’ün rekorlarla kapanan 2023’ü geçmek olduğunu söyleyen turizm işletmecileri, bu yılın başından itibaren olumlu sinyaller aldıklarını ifade ettiler. Ancak, kur ve enflasyon gibi ekonomik faktörlerin sektöre olumsuz etkisi olduğunu da dile getirdiler.

Personel sıkıntısının da devam ettiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, bu sıkıntıyı çözmek için farklı ülkelerden personel tedarik ettiklerini ancak özellikle mavi yakalı personel konusunda sıkıntı yaşandığını belirttiler.

Turizm sektöründe doluluk oranlarının yüzde 80’lere ulaştığını ve önümüzdeki dönemde de turist akışının artması beklendiğini ifade eden temsilciler, sektörün beklentilerinin olumlu yönde olduğunu belirttiler.

polat-galle