DOLAR
32,1473
EURO
35,0576
ALTIN
2.517,82
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
32°C
Muğla
32°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Açık
26°C
Cuma Açık
27°C

Türkiye’de 4 Milyon Kişi Uyku Apnesi ile Mücadele Ediyor

Ankara Etlik Şehir Hastanesi’ndeki Uyku Bozuklukları Merkezi, yaklaşık 10 ay önce faaliyete başladı. Merkez, 84 farklı uyku bozukluğunun teşhisini koyabiliyor ve uyku apnesi en yaygın rahatsızlık olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye’de 4 Milyon Kişi Uyku Apnesi ile Mücadele Ediyor
A+
A-

Türkiye’de 4 Milyon Kişi Uyku Apnesi ile Mücadele Ediyor

Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde Uyku Bozuklukları Merkezi’nin sorumlusu Prof. Dr. Hikmet Fırat, uyku bozukluklarına dair önemli bilgiler paylaştı.

Türkiye’de yaklaşık 4 milyon kişi, uykuda solunumun durmasına neden olan uyku apnesi ile karşı karşıya. Ayrıca, “narkolepsi” hastalığı da ciddi uyku bozuklukları arasında yer alıyor.

Uyku Bozuklukları Merkezi’nden Dikkat Çeken Veriler: Yaklaşık 10 aydır faaliyette olan merkez, 15 yatak kapasitesiyle hizmet veriyor. Prof. Dr. Fırat, “Merkezimizde en sık karşılaştığımız rahatsızlık, uykuda solunum bozukluğudur.” dedi.

Tanı ve Tedavi Yöntemleri: Hastaların uykuları merkezde izlenerek tanı konuluyor. Uygun tedavi yöntemleri, hastanın durumuna göre belirleniyor. Bunlar arasında cihaz kullanma, ağız içi silikon plak veya ilaç tedavisi yer alıyor.

Narkolepsi Hastalığına Dikkat: Narkolepsi, gün içinde aniden uyuma haliyle karakterizedir. Prof. Dr. Fırat, bu hastalığın teşhisinin gece ve gündüz uyku testleriyle konulduğuna dikkat çekti.

Uyku Apnesi Görülme Sıklığı: Uyku apnesi, dünya genelinde %2-4 arasında görülüyor. Türkiye’de bu oran %4, ancak 40 yaş üzeri erkeklerde veya kilolu bireylerde bu oranın daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Çocuklarda Uyku Bozuklukları: Geniz etinin alınmasıyla kolayca tedavi edilebilen uyku bozuklukları, çocuklarda da görülebiliyor.

Kaynak: AA

Bodrum Ev Emlak