DOLAR
43,9933
EURO
51,2900
ALTIN
7.346,31
BIST
12.943,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
16°C
Muğla
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Açık
18°C
Perşembe Çok Bulutlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Açık
14°C
Velux reklam görseli

Tuzla Sulak Alanı’nda Beyaz Köpük ve Kirlilik Alarmı

Tuzla Sulak Alanı’nda Beyaz Köpük ve Kirlilik Alarmı
A+
A-
Velux reklam görseli

Tuzla Sulak Alanı’nda Beyaz Köpük ve Kirlilik Alarmı

Bodrum Haber

Muğla’nın Milas ve Bodrum ilçeleri arasında yer alan, başta flamingolar olmak üzere 118 kuş türüne ev sahipliği yapan Tuzla Sulak Alanı ve Tabiat Parkı, beyaz köpükler, kirlilik ve kötü kokular nedeniyle tedirginlik yaratıyor. Bölgenin ekosistemi tehdit altındayken, uzmanlar acil önlem çağrısında bulunuyor.

Binlerce Flamingo ve Kuş Türü İçin Cennet

380 hektarlık alanı kaplayan Tuzla Sulak Alanı, zengin besin kaynaklarıyla her yıl yaklaşık 3 bin flamingo ve balıkçıl, pelikan, karabatak gibi birçok kuş türünü ağırlıyor. Gözlemciler ve doğaseverler için bir cazibe merkezi olan alan, son dönemde kirlilik belirtileriyle gündemde.

Doç. Dr. Özçelik: “Ekosistem Riski Artıyor”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, sulak alanda gözlenen köpüklenme ve kirliliğin kaynağını belirlemek için bölgeden numune alınması gerektiğini belirtti.

“Kuraklık nedeniyle bölgeye giren su miktarında ciddi bir azalma var. Bu durum, alan içerisinde ötrofikasyona neden oluyor. Mikroorganizmalar ve kirleticiler nedeniyle göl kenarında köpüklenmeler oluşuyor. Doğal ya da yapay sebeplerden kaynaklanabilen bu durum, önemli seviyelere ulaşırsa ekosistemi korumak zorlaşır.”

Ötrofikasyon, su kaynaklarında bitki ve hayvan atıkları, evsel atıklar ve kimyasal etkiler sonucu gerçekleşebiliyor. Doç. Dr. Özçelik, köpüklenmenin doğal mı yoksa kimyasal kirleticilerden mi kaynaklandığının belirlenmesi için yetkililerin numune çalışması yapmasının şart olduğunu vurguladı.

Sürdürülebilir Çözümler Gerekli

Tuzla Sulak Alanı, Kuş Cenneti olarak bilinen doğal güzelliklerin başında geliyor. Ancak kirlilik ve kuraklık baskıları, alanın geleceği için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Yetkililerce alınacak hızlı ve etkin önlemler, bölgenin biyolojik çeşitliliğinin korunmasında hayati önem taşıyor.

Kaynak: Sözcü

TED Kolej