DOLAR
34,8380
EURO
36,6390
ALTIN
3.011,42
BIST
10.099,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
13°C
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Açık
12°C
Cuma Açık
14°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
11°C

Uzun saatler çalışmanın bilinmeyen zararı ortaya çıktı

Bilim insanları, uzun saatler çalışmanın insanları daha agresif ve duygularını kontrol etmekte zorlanan bir hale getirebileceğini belirtiyor. Özellikle “ego tükenmesi” olarak bilinen bir kavrama atıfta bulunan araştırmacılar, irade gücünün sınırlı bir kaynak olduğunu ve yoğun zihinsel çabanın bu kaynağı tüketebileceğini ifade ediyorlar.

Uzun saatler çalışmanın bilinmeyen zararı ortaya çıktı
12.11.2024
11
A+
A-

İtalya’daki IMT School for Advanced Studies Lucca’dan Erica Ordali ve ekibinin gerçekleştirdiği çalışmaya göre, yoğun zihinsel efor sarf eden bireylerin, duygusal olarak daha hassas hale gelerek başkalarıyla olan ilişkilerinde daha az kontrol sahibi oldukları görülüyor. 

Ordali, yorucu bir iş gününden sonra önemli bir konuşma yapmanın sakıncalı olabileceğini belirterek, “Kendinizi zihinsel olarak tükenmiş hissediyorsanız, konuşmayı başka bir güne erteleyin” önerisinde bulundu.

‘EGO TÜKENMESİ’ KAVRAMI

Ego tükenmesi kavramı psikolojide tartışmalı bir teori olarak bilinse de, Ordali’ye göre, bu tükenmişliği test etmek için geçmişte yapılan çalışmaların genellikle sadece 10 dakika sürdüğünü; oysa yeni çalışmada 45 dakika süren aktiviteler kullanıldığını vurguluyor.

  • Ego tükenmesi, kişinin zihinsel kaynaklarını yoğun bir şekilde kullanmasının ardından, öz denetim ve irade gücünün azalması durumudur. Bu teoriye göre, irade ve kendini kontrol etme kapasitesi sınırlıdır ve yorucu görevler veya uzun süreli çaba gerektiren durumlar sonrasında tükenebilir. Ego tükenmesi yaşayan bir kişi, duygularını kontrol etmekte, sağlıklı kararlar almakta ve isteklerine direnmekte zorlanabilir.

Guardian’da yer alan habere göre; araştırmada 44 katılımcıya bilgisayar tabanlı çeşitli aktiviteler yaptırıldı ve bazı katılımcılardan bu aktivitelerde duygu kontrolü yapmaları istendi. 

Uzun saatler çalışmanın bilinmeyen zararı ortaya çıktı

EEG cihazı ile beyin aktiviteleri ölçülen katılımcılardan duygularını kontrol edenlerin prefrontal kortekslerinde delta beyin dalgalarında artış gözlendi. Delta dalgalarının normalde uyku sırasında görüldüğüne dikkat çeken Ordali, bu durumun beynin bazı bölümlerinin “uykuya geçtiğini” gösterdiğini belirtti.

Araştırmanın bir sonraki aşamasında, katılımcılara sosyal etkileşim gerektiren oyunlar oynatıldı. Bu oyunlardan biri olan “Şahinler ve Güvercinler” isimli oyunda, katılımcılardan kaynakları paylaşarak işbirliği yapmaları ya da daha agresif bir tutum sergileyerek rekabet etmeleri istendi. 

Uzun saatler çalışmanın bilinmeyen zararı ortaya çıktı

Duygularını kontrol etme görevi verilmeyen katılımcıların yüzde 86’sı işbirlikçi bir yaklaşımı tercih ederek “güvercin” gibi davrandı ve kaynakları barışçıl bir şekilde paylaşmayı seçti. 

Buna karşın, deneyin başında duygularını kontrol etmek zorunda kalan ve bu nedenle zihinsel olarak yorulan katılımcıların yalnızca yüzde 41’i işbirlikçi bir tutum sergiledi. Bu grup, daha büyük oranda “şahin” gibi davranarak agresif ve rekabetçi bir yaklaşımı tercih etti.

Çalışma, 403 katılımcıyla beyin aktivitesi ölçülmeden tekrar edildi ve yine benzer sonuçlar elde edildi. Toronto Üniversitesi’nden Profesör Michael Inzlicht ise bu sonuçlara dikkatle yaklaşılması gerektiğini ifade ederek, araştırma bulgularının zayıf olduğunu ve bağımsız bir şekilde tekrarlanması gerektiğini vurguladı.

ETİKETLER: , ,