DOLAR
34,2355
EURO
37,3631
ALTIN
2.926,70
BIST
8.872,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
27°C
Muğla
27°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
28°C
Çarşamba Çok Bulutlu
26°C
Perşembe Açık
24°C
Cuma Çok Bulutlu
22°C

2020 yılı gayrimenkul değerleme asgari ücretleri!

2020 yılı gayrimenkul değerleme asgari ücretleri!
08.01.2020
1.532
A+
A-

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2020 yılı gayrimenkul değerleme hizmetlerine ilişkin asgari ücret tarifesini açıkladı. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği üyelerinin vereceği gayrimenkul değerleme hizmetlerine ilişkin tarife Resmi Gazete’de yayımlandı.

2020 yılı gayrimenkul değerleme asgari ücretleri!

Gayrimenkul değerleme asgari ücret tarifesi 2020

Gayrimenkulün brüt alanı esas alınmak suretiyle gayrimenkul türlerine göre minimum ve maksimum fiyat aralıkları belirlendi. İşte Resmi Gazete’de yayımlanan kurul kararına göre 2020 yılı gayrimenkul değerleme hizmeti ücretleri:

Arsa ve tarım alanları: 719 TL – 1.786 TL

Konut ve iş yerleri: 659 TL – 2.855 TL

Üretim, depolama, zirai ve sınai nitelikli yapılar: 723 TL – 5.589 TL

AVM, hastane gibi hizmet amaçlı kullanılan yapılar: 1.316 TL – 6.387 TL

Yalılar ve eski eser niteliğindeki gayrimenkuller: 3.490 TL

Enerji ve akaryakıt tesisleri: 4.258 TL

 

Birden fazla gayrimenkul için değerleme yapılırsa

Bir grupta yer alan taşınmazlardan birden fazlası aynı gayrimenkul değerleme raporuna konu olduğunda ise, bunlardan en büyük taşınmaz için tarifedeki tam ücret, diğerlerinden her biri için girdiği gruptaki ücretin yüzde 10’u, aynı tarihte tek seferde değerleme çalışması yapılan aynı parsel üzerindeki birden fazla bağımsız taşınmazda ücretin yüzde 7,5’i tahsil edilecek.

Yapım aşamasındaki gayrimenkulün tamamlanma seviyesinin tespiti amacıyla yapılan değerlemelerde, güncel tarifedeki ücretim yüzde 30’u, 12 ay için talep edilecek revize raporlardan ise güncel tarifedeki ücretin yüzde 50’si alınacak.

2020 yılı gayrimenkul değerleme asgari ücretleri!

Gayrimenkul değerleme nedir?

Belirli kriter, etik kurallar ve objektif ölçütlere göre gerçekleşen gayrimenkul değerleme işlemi, bir gayrimenkulün değerini gösterir. Yani, söz konusu gayrimenkulün gerçek değerinin ortaya çıkarılmasını sağlar. Gayrimenkul değerleme çoğunlukla konut kredisi işlemleri, ipotekli konut alımları gibi işlerde kullanılıyor.

 

Gayrimenkul değerlemeyi kimler yapabilir?

Gayrimenkul değerlemeyi, SPK listesinde yer alan lisanslı gayrimenkul değerleme şirketleri ve yine gayrimenkul değerleme lisansına sahip uzmanlar yapar.

Gayrimenkul değerleme uzmanları her türlü gayrimenkulün (bina, konut, arsa, arazi, iş yeri vb.) satış, yatırım, kredi ve ipotek işlemleri için değerini tespit eder ve raporlar.

Tamamen bağımsızdırlar. Yani evin değerini yükseltmek, alım-satımı ile ilgili aracılık gibi konularla hiçbir ilgileri yoktur. Tam anlamıyla bir değerleme ve raporlama uzmanları olarak görmek gerekir.

2020 yılı gayrimenkul değerleme asgari ücretleri!

Gayrimenkul değerleme nasıl yapılır?

Değerleme uzmanları önce mevcut piyasa koşularını, emlak trendleri, lokasyon ve çevre faktörünü dikkate alır. Gayrimenkulün hem için hem dışında yapılan incelemeye belediye ve ilgili kurumların yanı sıra tapu araştırması da dâhil edilir. Bir gayrimenkul değerleme uzmanı bu ve benzeri pek çok incelemelerin yanı sıra gayrimenkul ile ilgili fotoğraflar çekebilir, ölçümler yapabilir.

Tüm bu verileri bir araya getirerek gayrimenkul değerleme raporunu ortaya çıkarır. Raporda mutlaka elde edilen değere nasıl ulaşıldığı ile ilgili detaylı analizler de yer alır.

2020 yılı gayrimenkul değerleme asgari ücretleri!

Gayrimenkul değerleme yöntemleri nelerdir?

Gayrimenkul değerleme raporu hazırlarken 3 farklı yöntem uygulanıyor: Emsal karşılaştırma, maliyet yaklaşımı ve gelir indirgeme. Değerleme raporu hazırlanırken bu 3 yöntemden herhangi biri uygulanır.

 

Gayrimenkul değerleme hangi amaçla kullanılır?

Gayrimenkul teminatıyla bir konut kredisi alımı söz konusu olduğunda, bir gayrimenkulün satışı veya kiraya verilmesi gibi aşamalarda başvurulur. Bir gayrimenkulün gerçek değerini öğrenmek amacıyla değerleme şirketine hem bireysel hem de kurumsal talepte bulunulabilir.