DOLAR
37,8390
EURO
40,9493
ALTIN
3.679,92
BIST
9.044,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
20°C
Pazartesi Çok Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

Aile konutu ile ilgili eşlerin hakları neler?

Aile konutu ile ilgili eşlerin hakları neler?
08.09.2020
547
A+
A-

Aile konutu, evli çiftin düzenli yerleşim amacıyla kullandığı ve yaşadığı, barınmak amacıyla ikamet ettiği yer olarak tanımlanıyor. “Aile konutu” tanımı, Medeni Kanun’un 194. maddesinde geçiyor.
Aile konutu olma şartı, söz konusu ikamette aile yaşamının evlilik birliği içinde yürüyor olması… Yazlık gibi sürekli oturulmayan konutlar aile konutu kapsamına girmiyor.

“Aile konutu” kaydı nasıl yaptırılır?

• Malik olmayan eş kayıtlı bulundukları muhtarlıktan oturdukları evin ikametgâh olduğuna dair bir belgeyi alarak, evlenme cüzdanıyla birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü’ne müracaat edebiliyor.
• Bu müracaatla birlikte tapu sicil müdürü gerekli işlemleri yaparak taşınmazın tapu kütüğünün şerhler hanesine “aile konutudur” kaydını düşüyor.
• Bu kaydın düşülmesi ile birlikte bazı haklardan yararlanmak mümkün oluyor. Mesela tapu kütüğüne şerh konulduktan sonra malik olan eş, eşinin haberi olmadan aile konutunu satamıyor.
• Üzerinde eşinin muvafakatı olmadan mülkiyeti sınırlayan işlemler yapamıyor. Örneğin, bir kredi alacaksa evi bankaya ipotek ettiremiyor.

Eşlerin aile konutundaki hakları neler?

• Eşlerden biri, aile konutunun kira sözleşmesini tek başına feshedemiyor, devredemiyor ya da tapuda üzerindeki haklarını sınırlayamıyor.
• Aile konutuyla ilgili yapılabilecek her işlem için eşlerden diğerinin de imzasının, yani açık onayının bulunması gerekiyor. Örneğin, kira sözleşmesi evli çiftin ortak açık imzası olmadan geçerli sayılmıyor.

Aile konutu şerhi konulan ev satılabilir mi?

• Türk Medeni Kanunu ailenin oturduğu konuta özel düzenlemeler ve sınırlamalar öngörüyor. Bu düzenlemelere göre malik olmayan eş tapu kütüğüne aile konutu şerhi koydurabiliyor.
• Tapuda aile konutu şerhi konulmuş olduğu halde satılırsa, bu satış geçersiz kabul ediliyor.
• Rızası olmayan eş, Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesine göre tapu iptal ve tescil davası açabiliyor. Dava sonucunda, yapılan satış işlemi ve üçüncü şahıs üzerinde kayıtlı olan aile konutuyla ilgili tapu kaydı iptal ediliyor.

Aktur tatil sitesi