DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
31°C
Muğla
31°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
31°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Açık
26°C

Akşam yemeği mi kahvaltı mı? Kalp krizi riskini düşürmek için buna dikkat edin

Yeni bir çalışma, kalp krizi riskini azaltmak için ne zaman kalsiyum tüketilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Akşam yemeği mi kahvaltı mı? Kalp krizi riskini düşürmek için buna dikkat edin
A+
A-
polat-galle

ABD’li araştırmacılar 36.164 yetişkinin kalsiyum tüketimini analiz etti ve kalsiyumun kahvaltı ve akşam yemeği arasında dağıtılmasının kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını buldu.

BMC Halk Sağlığı dergisinde geçen ay yayınlanan araştırmada, akşam yemeğinde kalsiyum alımını %5 azaltmak ve kahvaltıda alımını %5 artırmak, kardiyovasküler riskini %6 oranında azaltıyor.

Araştırmacılar, diyetteki kalsiyumun, kardiyovasküler hastalık için önemli risk faktörleri olan kan lipitlerini, yağ kütlesini ve kan basıncını iyileştirebileceğini belirtti. Dünya çapında ölümlerin önde gelen nedeni olan kardiyovasküler hastalıklar arasında kalp yetmezliği, kalp krizi ve felç yer alıyor.

Süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve bazı balıklarda bol miktarda bulunan kalsiyumun emiliminin anahtarı, vücudun 24 saatlik biyolojik saati olabilir.

Araştırmaya dahil olmayan diyetisyen ve beslenme uzmanı Melanie Murphy Richter, “Sirkadiyen düzen perspektifinden bakıldığında, araştırmalar kalsiyum emiliminin gün içinde biraz daha yüksek olabileceğini, çünkü kalsiyum metabolizması için gerekli olan paratiroid hormonu gibi bazı hormonların gündüz saatlerinde de daha yüksek olma eğiliminde olduğunu gösteriyor” dedi.

Yeni araştırmanın, 20 yaşın altındaki kişilerin, hamile kadınların, günde 4.500’den fazla kalori tüketen kişilerin ve kalsiyum takviyesi alanların hariç tutulması da dahil olmak üzere sınırlamaları var.

BUNLARI TÜKETİN

Mayo Clinic, 19 ila 70 yaş arası erkeklerin ve 19 ila 50 yaş arası kadınların günde 1.000 miligram kalsiyum tüketmesini, 71 yaş ve üzeri erkeklerin ve 51 yaş ve üzeri kadınların ise 1.200 miligram kalsiyum almasını öneriyor.

Kalsiyum için önerilen üst limit, 19 ila 50 yaş arası yetişkinler için günde 2.500 miligram, daha yaşlı olanlar için ise 2.000 miligramdır.

San Francisco Health Üniversitesi’ne göre, bir bardak sütte tipik olarak 300 miligram kalsiyum bulunurken, bir tabak pişmiş ıspanakta 240 miligram, 85 gr sardalyada ise 370 miligram kalsiyum bulunuyor.

Richter, Medical News Today’e “bitkiler, kabuklu yemişler, tohumlar ve ara sıra süt ürünleri veya güçlendirilmiş süt alternatifleri açısından zengin dengeli bir diyet uygulayanların muhtemelen kalsiyum takviyesine ihtiyaç duymadığını” söyledi.

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: , , ,