DOLAR
33,8820
EURO
37,6131
ALTIN
2.785,82
BIST
9.521,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
28°C
Muğla
28°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
27°C

Albüminüri hastalığı kimlerde görülür?

Böbrekler çok zarar gördüklerinde ve idrarda protein seviyeleri yüksek olduğunda fark edilebilen ve ayak bileklerinin, ellerin, karın veya yüzün şişmesi gibi belirtileri olan albüminleri hastalığı kimlerde görülür? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Albüminüri hastalığı kimlerde görülür?
21.07.2020
480
A+
A-
polat-galle

Öncelikle böbrek fonksiyon bozukluğu, çeşitli durumlar ve hastalıklar, nefritik sendrom, hiperglisemi (yüksek kan şekeri), nefropati, glomerulo-nefrit, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, endokardit, romatoid artrit ve diğer kronik enflamatuar rahatsızlıkların neden olduğu albüminüri hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz. Albüminüri hastalığı kimlerde görülür? İşte cevabı…

ALBÜMİNÜRİ NEDİR?

Albumin, normalde kanda bulunan bir protein türüdür. Vücudun her zaman proteine ihtiyacı vardır. Protein, kas yapısına, doku tamirine ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan önemli bir besin maddesidir. Fakat proteinin kanda bulunması gereklidir, idrarda değil. İdrarda albümin (protein) olduğunda, buna “albüminüri” veya “proteinüri” denir. Sağlıklı bir böbrek, albüminin kandan idrara geçmesine izin vermez. Hasarlı bir böbrek, bazı albüminin idrara geçmesine izin verir.

Albüminüriyi tespit etmek için mevcut tek test idrar testidir. Bu işlemde, kimyasal bir kağıt şeridi, idrar örneğine daldırılır. Kağıdın renginin değişmesi idrardaki yüksek protein içeriğinin açık bir göstergesidir.

ALBÜMİNÜRİ HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Bir çok hastalıklarda, özellikle böbrek hastalıklarında, idrarda albümin görülür. İdrardaki normal protein miktarı günde 150 mg’dan azdır. İdrardaki yüksek protein seviyeleri böbrek fonksiyonunda hızlı düşüş ile ilişkilidir. Bazı ülkelerde nüfusunun yaklaşık yüzde 6,7’sini etkiler. Yaşlılarda ve diğer kronik hastalıkları olan kişilerde daha fazla görülür.