DOLAR
32,5161
EURO
34,7218
ALTIN
2.501,57
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Aldığımız gıdaları nasıl saklayalım?

Corona virüsü salgını nedeniyle siz de evde gıda depoluyorsanız sağlığınız için Uzman Dyt. Karaca’nın önerilerine kulak verin… Evde kaldığımız bugünlerde depoladığımız gıdaların daha uzun süre dayanması için depolama süreleri ve koşulları da oldukça önemli… İşte dikkat etmeniz gereken noktalar…

Aldığımız gıdaları nasıl saklayalım?
A+
A-
velux

1 – Sebze ve meyveler: Meyve ve sebzeleri raf ömrünü uzatmak için yıkamadan buzdolabında delikli kaplarda muhafaza edin. Dereotu, maydanoz ve fesleğen çabuk bozulabilen sebzeler olduğu için buzdolabında poşet içinde ağzı iple bağlı şekilde saklayın.

Patates, soğan ve sarımsak gibi sebzeleri oda ısısında hava geçiren kaplarda güneş ışığı almayan bir yerde depolayın. Ayrıca elmaları patateslerle yan yana koyarsanız patateslerin filizlenmesini geciktirebilirsiniz.

Aldığımız gıdaları nasıl saklayalım?

2 – Kurubaklagiller: Yüksek protein içeriğine sahip kurubaklagillerin raf ömrü oldukça uzundur. Pişirme süresi uzun olduğu için önceden büyük miktarda haşlanıp daha sonra bölünerek buzlukta saklanabilir.

Aldığımız gıdaları nasıl saklayalım?

3 – Yumurta: Yumurta orijinal paketiyle buzdolabında saklanmalı, son kullanma tarihinden önce tüketilmelidir. Katı pişmiş yumurta kabuklu şekilde 1 hafta, yumurta akı 5 gün ve sarısı kapalı hava almayan kapta 2 gün buzdolabında saklanabilir.

Aldığımız gıdaları nasıl saklayalım?

4 – Et ve tavuk: Aldığınız çiğ etleri tabağa koyup poşetin içinde buzdolabında 1-2 gün saklayabilirsiniz. Kırmızı çiğ et buz buzdolabında 3 gün kadar dayanır, sosis salam paketleri açıldıktan sonra 5 gün, füme et 1 hafta dayanır.

Kırmızı eti buzlukta 6-12 ay saklayabilirsiniz. Tavuğun son kullanma tarihinden önce tüketilmesi gerekir. Pişmemiş tavuk 1-2 gün buzdolabında dayanabilir.

Aldığımız gıdaları nasıl saklayalım?

5 – Süt ve süt ürünleri: Sütün son kullanma tarihi ne olursa olsun açıldıktan ilk 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir. Açılmamış günlük süt ve kaynatılmış çiğ süt buzdolabında 3 gün kadar dayanır.

Tereyağını sıkıca streçle sarılmış bir şekilde buzdolabında 1 ay, buzlukta 6 ay saklayabilirsiniz. Eski kaşar, İzmir tulumu ve hellim gibi sert peynirleri sıkıca sarılmış hava almayacak şekilde buzdolabında 3-4 hafta saklayabilirsiniz. Peyniri buzlukta 3 ay saklayabilirsiniz.

velux